Újabb mérföldkő

2023.02.14. 17:30

A TDK támogatásával újult meg a sárvári Barabás laborja - fotók

A TDK Hungary Components Kft. támogatásával újulhatott meg a Vas Megyei SZC Barabás György Műszaki Szakképző Iskola elektronikai laborja – letéve egy újabb mérföldkövét az iskola és a vállalat együttműködésének. A labort kedden délelőtt mutatták be a nagyközönségnek.

Polgár Patrícia

Forrás: Unger Tamás

Az iskola és az elektronikai alkatrészgyártó cég együttműködése tíz évre nyúlik vissza – idézte fel Talabér Csaba, a Vas Megyei SZC Barabás György Műszaki Szakképző Iskola igazgatója, aki azt is elmondta: az elmúlt tanév végén a TDK részéről érkezett a felvetés, melyben a vállalat felajánlotta, hogy támogatná az iskolát egy számukra kiemelkedő fontosságú projektben, az igazgató választása pedig a duális automatikai technikus képzés miatt a villamos mérőterem felújítására esett.

A teremben a műszerek és eszközök már kellő számban és minőségben rendelkezésre álltak, a bútorzat azonban cserére szorult. A felújítás nyáron kezdődött meg, az iskola diákjai tanáraik vezetésével felújították annak teljes villamoshálózatát, emellett megtörtént a falhibák kijavítása és új festést is kapott a terem, ahol új, erősített burkolatú bútorok, munkaasztalok, tárolók kaptak helyet, valamint mérőállomásokat alakítottak ki. A diákok kényelmét modern, ipari forgószékek biztosítják. - Egy olyan környezetet sikerült megteremtenünk, ahol tanárnak és diáknak is jó lenni, büszkeséggel mutatjuk meg vendégeinknek és invitáljuk ide a nyolcadikos, nyílt napra érkező diákokat és szüleiket is. A projekt extra hozadéka, hogy a felszabaduló, még használható eszközök felhasználásával egy szaklabort alakítottak ki – tette hozzá az igazgató.

Az iskola fenntartóját, a Vas Megyei Szakképzési Centrumot Rettegi Attila, a centrum igazgatója és Szentgyörgyvári Róbert kancellár képviselte az eseményen. A kancellár megjegyezte: a szakképzés helyzete a szakképzési centrumok létrejöttével egyre jobbá kezdett válni – az elmúlt 7,5 évben a két centrum jóval több mint egymilliárd forintot költött fejlesztésekre, amelyek nagyrészt pályázatokból valósulhattak meg, de saját keretükből is sokat költöttek rájuk.

Takács Balázs, a TDK Hungary Components Kft. ügyvezető igazgatója beszédében kiemelte, hogy az iskola és a vállalat több mint tízéves együttműködése során 2015-ben indult el a duális automatikai technikus képzés, amelyen azóta közel hatvan diák szerzett végzettséget, jó részük ma is ebben a szakmában tevékenykedik és jelenleg is a TDK munkavállalója. - Az együttműködés révén olyan diákokat kapunk a Barabásból, akik a mai kor követelményeinek megfelelő tudásszinttel rendelkeznek. Fontosnak tartom, hogy olyan tudást adjunk a fiataloknak, amellyel aztán egy életpályát tudnak felépíteni – fogalmazta meg az igazgató. A sajtótájékoztatót követően az iskola diákjai bemutató szakmai gyakorlati órán vették birtokba a felújított termet, amelyen az ott található eszközök használatát is bemutatták.

A duális automatikai technikus képzésben résztvevő diákoknak a TDK a régióban egyedülálló életpályát kínál, hiszen a szakma megszerzése után a diákok ezzel a képzettséggel azonnal elhelyezkedhetnek a vállalatnál, később pedig akár villamosmérnök diplomát is szerezhetnek duális TDK-s hallgatóként.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában