Korszerűsítés

2023.02.22. 14:21

Ötven százalékot takarítanak meg Kemestaródfán

Korszerűsítik a közvilágítást a településen. A kivitelező két szerelőautóval érkezett a faluba, a szakemberek 57 új LED-es lámpát tesznek fel az oszlopokra. A beruházással ötven százalékos költségmegtakarítással számol az önkormányzat.

Tóth Judit

Fotó: Szendi Péter

Takó Gábor, Kemestaródfa polgármestere lapunk kérdésére elmondta, hogy a rezsiválság kialakulásával a település önkormányzata olyan helyzetbe került, hogy el kellett dönteni: vagy lekapcsolják időszakosan a közvilágítást, vagy egy költséghatékony megoldás keresnek. Ekkor jutott eszükbe a LED-es rendszer, amelyet korában Gasztonyban is kiépítettek kedvező konstrukcióban. - Nagy Miklós, gasztonyi polgármester adta meg a kivitelező telefonszámát, a cég szakemberei az ígért időpontban meg is érkeztek településünkre, hogy cseréljék a lámpákat.

Az oszlopokra 57 új LED-es lámpa kerül - tette hozzá Takó Gábor, aki arról is tájékoztatott, hogy a biztonságos közlekedés érdekében a forgalmasabb utcákba és az útkereszteződésekbe nagyobb teljesítményű lámpákat tesznek a szakemberek, a kevésbé forgalmas utcákba kisebb teljesítményű lámpatestek kerülnek. A közvilágítás korszerűsítésével a régi rendszerhez képest 50 százalékos energia megtakarítást tudnak elérni a településen. Az is különbség, hogy a korábbi lámpák sárga fénnyel világították be az utcákat, a mostaniak fehérrel. 

A beruházás 8, 6 millió forintba kerül, de a településnek most egy fillért sem kell fizetni. - A korszerűsítés teljesen ingyenes, mert kedvező a konstrukció. Az áram megtakarításából bőven ki tudjuk fizetni az évi 660 ezer forintos törlesztőrészletet. A magyar kormány támogatja Kemestaródfa közvilágítási költségvetését, az 1,7 millió forintos éves normatív támogatás mellett 2,8 millió forintos kiegészítő forrással, tehát összesen 4,5 millió forinttal egy évben. Ebből az összegből a LED-es lámpákkal bőven kijövünk, sőt még az évi 660 ezer forintos törlesztőrészletet is bele tudjuk tenni. Így lesz a mostani közvilágítás korszerűsítés teljesen ingyenes - mondta zárszóként a polgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában