Delegáció

2023.03.08. 16:39

A svéd után a finn külügyminiszterrel is tárgyaltak Hende Csabáék

Tobias Billström svéd külügyminiszter után Pekka Haavisto finn külügyminiszter ugyancsak fogadta a Hende Csaba által vezetett magyar delegációt.

Vas Népe

A magyar delegáció Helsinkiben: középen Pekka Haavisto finn külügyminiszter és Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke

Forrás: VN/Hende Csaba Facebook-oldala

Mint arról korábban írtunk: hétfőn este indult el a NATO-csatlakozás előtt álló skandináv országokba, Svédországba és Finnországba a négytagú magyar delegáció. A Magyar Nemzetnek nyilatkozva Hende Csaba, az Országgyűlés alelnöke, Szombathely és térségének országgyűlési képviselője kifejtette, a napokban egy jószolgálati küldetést teljesítenek.

A kétoldalú kapcsolatok tekintetében akár új fejezetet nyitó megbeszéléseket folytatnak a magyar delegáció tagjaival, akik rajta kívül még Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke, továbbá Győri Enikő és Schaller-Baross Ernő európai parlamenti képviselők. Hende Csaba arról tájékoztatta a napilapot, hogy tárgyaltak Andreas Norlénnel, a svéd parlament elnökével, illetve Tobias Billström svéd külügyminiszterrel, és a NATO-csatlakozással összefüggésben jelezték nekik: megindult a parlamenti vita a kérdésben.

Komoly médiaérdeklődés kíséri Finnországban is a magyar delegáció tárgyalásait
Forrás: VN/Hende Csaba Facebook-oldala

- Partnereink értették a felvetéseinket és bízom abban, hogy hosszabb távon megfigyelhetjük majd ennek a látogatásnak a közvetett eredményeit – emelte ki a delegációvezető.

– Abban kell dönteni, hogy támogatható-e adott esetben magyar katonák Skandináviába küldése, akik a svéd vagy a finn nép szabadságáért harcolnának, akár az életüket is feláldozva – állította. Felhívta a figyelmet arra, hogy több tiszteletet kérnek a tényeknek, mert egy hazugságokra épített konstrukció csak hamis lehet. 

– Ilyen konstrukciókkal okoznak nekünk hátrányokat a brüsszeli bürokráciával vívott harcban, és sajnos a svéd és a finn politikai szereplők gyakran élen járnak a hazugságok terjesztésében – világított rá. Úgy fogalmazott: nekünk Magyarország az első, tehát a legfontosabb, hogy a magyar érdeket tudjuk képviselni, és hogy kivívjuk azt a tiszteletet Magyarországnak, ami az országért dolgozó és küzdő magyar embereket megilleti – nyilatkozta Hende Csaba a Magyar Nemzetnek. 

Úgy tűnik, Finnországban is komoly médiaérdeklődés kíséri a magyar delegáció útját - erről tanúskodik az a fotó, amit közösségi oldalán posztolt Hende Csaba. Az Országgyűlés alelnöke és társai Matti Vanhanen finn parlamenti elnökkel (korábban miniszterelnök) és Pekka Haavisto finn külügyminiszterrel is egyeztettek szerdán. Németh Zsolt, az Országgyűlés külügyi bizottságának elnöke közösségi oldalán a többi között azt közölte: "A finn testvérnéppel, vezetőivel megbeszéltük, hogy igenis van miről tárgyalnunk! Szövetségesként nem az ellentéteket, hanem párbeszédet kell keresni!"

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában