Kicsiknek

2023.03.06. 13:08

Párnaságok, avagy tényleg csendes a csendespihenő?

A celldömölki Soltis Lajos Színház mindig törekszik az újra – és lehetőleg minél szélesebb közönség megszólítására. Most a legfiatalabbak vannak soron.

Ölbei Lívia

Forrás: Benkő Sándor

Gyerekelőadások régóta készülnek a celli Koptik Odó utcában (akár bérletrendszerben is), ahogyan a kamaszok megszólítása, a tantermi előadások világa sem idegen a Soltis Lajos Színháztól, ahol több drámapedagógus  dolgozik.

Most azonban még egyet lépni készül a társulat, méghozzá a legkisebbek felé. A környéken a szombathelyi Mesebolt Bábszínházban és a győri Vaskakas Bábszínházban van komoly hagyománya a 4 éven aluli korosztályt megszólító előadásoknak, ami nem véletlen: a tárgyjáték szorosan hozzátartozik ehhez a világhoz. A Koptik Odó utcai színházban pedig korábban  több csecsemőszínházi produkció vendégeskedett – az egyik győri vendégjátékban éppen azt a Bora Leventét láthattuk, aki egyfelől régóta szívesen fogadott vendég és alkotótárs Celldömölkön, másfelől meg most az ő rendezésében készült el a Soltis Színház első, kifejezetten kicsiknek szánt bemutatója, sőt a szövegkönyvet is ő jegyzi.

Színház a legkisebbeknek – Cellben ez lesz a „terminus technikus”, amely jelzi, hogy a Párnaságok 4 évesnél fiatalabb gyerekeknek (is) való.

Két szereposztásban vitték színre a Párnaságokat: az egyikben Nagy Zsuzsi és Pesti-Marton Mercédesz, a másikban Horváth Jázmin és Badics Zsófi játssza ki és játssza át a csendespihenőt, mindkét előadáshoz „jár” zenei kíséret is, Gregorich Zsófia, illetve Lakatné Molnár Adél által (nemcsak játsszák, jegyzik is a zenét). A dupla szereposztás erősíti a rugalmasságot, az előadás „mozgatását”, és arról sem feledkezhetünk meg (ide most gondoljunk egy mosolyjelet), hogy az első szereposztásban mindhárman: ifjú anyukák – nem mellesleg a Soltis Színház társulatának meghatározó tagjai. A gyerekek – nyilván ügyes logisztikával – már megengedik, hogy vissza-visszatérjenek a színpadra, ők pedig, amint lehet, megkezdik a színházba szoktatást. Már lehet: a tárgyjáték és a mozgás mellett mondókákra épülő, a csendespihenő kijátszására alapozott játékot élvezték ők is a munkabemutatón.  

Mire a Párnaságok – vagyis a csendespihenő – véget ér, a történet szerint elfárad, elálmosodik a két szereplő. A színházba szoktatás, a színházi élmény megtapasztaltatása mellett az élénk és érdeklődő kis közönség körében minden bizonnyal ez is bekövetkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában