Büntetőper

2023.06.20. 16:44

Folytatódott a Czeglédy-per tárgyalása a Kecskeméti Törvényszéken

Kedden folytatódott a Czeglédy-per a Kecskeméti Törvényszéken. A tárgyaláson egy újabb tanút hallgattak meg, aki az ügy egyik vádlottja volt korábban, de egyességet kötött, melyben azt ígérte, hogy jelentős mértékben együttműködik az eljáró hatóságokkal.

Lizik-Varga Katalin

Forrás: Lizik-Varga Katalin

Mint ismert, Czeglédyt több mint 6,2 milliárd forintos költségvetési csalással és gazdasági bűncselekménnyel vádolja az ügyészség. A vádirat szerint Czeglédy a szombathelyi székhelyű, diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó Human Operator Zrt. vezetőjeként bűnszervezetet hozott létre, és 2011 és 2017 között több mint 6,2 milliárd forint áfát és járulékot nem fizetett be az államkasszába. 

A bűnszervezet működtetésében 21 személy vett részt, nyolc iskolaszövetkezet, két korlátolt felelősségű társaság és egy részvénytársaság.

A keddi tárgyalási napon azt a tanút hallgatták ki az üggyel kapcsolatban, aki a Rébusz 2.0 iskolaszövet alkalmazottjaként három megyében foglalkozott a diákok toborzásával, munkaerőközvetítéssel. Elmondása szerint a bátyja révén kezdett el dolgozni az iskolaszövetkezetnél, amely tulajdonképpen a Human Operator Zrt. alvállalkozója volt. Mint mondta, az említett iskolaszövetkezet helyét később egy másik iskolaszövetkezet vette át, majd újra váltás következett, ezután a tanú a Human Operator Zrt. alkalmazottja lett.

– A feladatom ugyanaz volt – fogalmazott a tanú. Elmondta, hogy a diákmunkaerő toborzása, a hirdetések feladása, a diákok interjúztatása és a napi beosztásuk megszervezése tartozott a feladatai közé.

A tanú a tárgyaláson részletesen beszámolt az iskolaszövetkezeteknél eltöltött évekről, az ott tapasztaltakról és a munkájáról is. Elismerte, hogy Czeglédy megbízásából névleges ügyvezetőket, elnököket szerzett az iskolaszövetkezetek élére.

Az ismertetett nyomozati vallomását a tanú fenntartotta. A tanú kihallgatását a Kecskeméti Törvényszéken novemberben folytatni fogják, és a tervek szerint egy újabb tanút is meghallgatnak az üggyel kapcsolatban.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában