Szombathely-Kőszeg

2023.06.02. 07:06

Lázár Jánosék is megerősítették: zajlik a szombathelyi elkerülő út építésének előkészítése

A szombathelyi északkeleti elkerülő út és a Szombathely-Kőszeg közötti gyorsforgalmi út kivitelezési közbeszerzésének előkészítési munkálatai jelenleg is zajlanak – erősítette meg Balassa Péter országgyűlési képviselő kérdésére írásban tett válaszában az építési és közlekedési miniszter, Lázár János helyett aláíró miniszterhelyettes, Csepreghy Nándor.

Vas Népe

Forrás: VN/archív

Fotó: Cseh Gábor

Alaptalannak bizonyulnak azok a baloldali híresztelések, mi szerint a kormány letett volna a szombathelyi északkeleti elkerülő út és a Szombathely-Kőszeg közötti kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építésének szándékáról. Korábban már írtunk arról: továbbra is elkötelezett a kormány a beruházás előkészítésével kapcsolatosan.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium sajtó osztálya kérdéseinkre azt közölte: „(…) az M87 Szombathely-Kőszeg, az M86 Szombathely-Körmend gyorsforgalmi utak, valamint a 87-89 Szombathely északkeleti elkerülő utak kiviteli terveinek elkészítésére vonatkozó közbeszerzési eljárás előkészítése folyamatban van.”

Az ügyben megszólították Lázár Jánost is

A napokban Balassa Péter, a Jobbik országgyűlési képviselője az építési és közlekedési miniszterhez fordult. A május 31-ei keltezésű miniszteri választ Lázár János miniszterhelyettese, Csepreghy Nándor írta alá, abban pedig leszögezte: „Az Építési és Közlekedési Minisztérium számára továbbra is fontos, hogy fejlődjön Magyarország gyorsforgalmi útrendszere. Ennek keretében jelenleg is azon dolgozunk, hogy a gazdasági környezet nehézségei ellenére a lehető legtöbb beruházás megvalósuljon az országban és így Vas megyében”.

Csepreghy Nándor
Fotó: Unger Tamás

Több, mint 180 milliárd fordítottak vasi útfejlesztésekre

Emlékeztetett arra is: „(...) a Vas megyei embereket a kormány soha nem hagyta magára. A megye közúti infrastruktúrájának a fejlesztése eddig is kiemelt helyen szerepelt. A Magyar Állam 2010 óta 254 km új utat épített vagy újított fel a megyében. Ezekre a munkálatokra összesen 182,9 milliárd forintot biztosított a kormány. Ennek részeként Szombathely bekötésre került az országos gyorsforgalmi úthálózatba” – utalt az M86-os gyorsforgalmi út megvalósult fejlesztésére.

A szombathelyi északkeleti elkerülő útról

A szombathelyi elkerülő, illetve az M87 gyorsforgalmi út Szombathely és Kőszeg közötti szakasza fejlesztése kapcsán a miniszterhelyettes kiemelte: „jelenleg a kivitelezési közbeszerzés előkészítési munkálatai zajlanak”. Úgy folytatta: „A(z) (Építési és Közlekedési) Minisztérium célja, hogy a következő években az ország – így Vas megye – alsóbbrendű útjainak fejlesztése is megvalósuljon. Ezzel is javítva a vidéki népességmegtartó erejét”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában