Bemutató

2023.07.15. 15:57

Füst és puskaropogás a sárvári vár tövében - Javában zajlik a Nádasdy Történelmi Fesztivál - fotók, videó

Óvári Gábor

Forrás: VN

Hatalmas durranások kísérték a muskétások bemutatóját. Német és magyar vezényszavak hangzottak el, mielőtt a tisztára húzott ágyúcsőbe behelyezték a töltetet. Ezek az ágyuk még nem voltak huzagolt csövüek, egyszerűen tölteni kellett őket es célozni az ellenségre. 

A 17. századi ruhában álló magyar katonák bevetettek egy "seregritkító" soklövetű ágyút is, a közönség beleborzongott a fülsüketítő hanghatásba. Az ágyúk elsütése után a muskétások kanócos puskát vettek kézbe, amelyek a lövés pillanatában hatalmas füstöt okádtak. 

A kanócos puskák voltak a legelterjedtebb fegyverek az 1600-as években, előállításuk könnyű volt. A cső elején helyeztek be a lövedéket, es salétromba áztatott kötéldarabot helyeztek a sárkánybaknak nevezett elsütő szerkezetbe. Hátránya az volt, hogy a kanócot izzítva kellett tartani, de például éjszaka az izzás elárulhatta a katonák helyzetét. Bemutatták még az ún. kereklakatos szerkezetű puskát, amelyet egy kulccsal kellett felhúzni. Hasonlóan működött mint egy öngyújtó. Előnye, hogy hosszú ideig tűzkész állapotban lehetett tartani. A kor szintén népszerű fegyvere a szakállas puska volt, amit nehéz lőfegyverként a várharcokban vetettek be. Nevét a cső elején lévő vasdarabról kapta, amelyet a várfalba akasztottak be.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában