A muravidéki magyarság is megemlékezett

2023.08.21. 17:21

Az anyaországon kívül élő magyarok nemzeti ünnepe is

Szent István király, a magyar államalapítás, valamint az új kenyér ünnepéről a muravidéki magyarság is megemlékezett. Még az elmúlt hét péntekén Dobronakon, vasárnap pedig Lendván gyűltek össze a szlovéniai magyar kisebbség tagjai, politikai vezetői.

Vaol.hu

A lendvai megemlékezés a hagyományoknak megfelelően a központi ünnepség szerepét töltötte be. Az Alexandriai Szent Katalin templom melletti téren található Szent István szobornál Orbán Dusán, a Muravidéki Magyar Önkormányzati Nemzeti Közösség elnöke mondott köszöntőt, mely során arról beszélt, hogy augusztus 20-án nemcsak egy állam megalakulását ünnepeljük, hanem azon nemzet 1100 éves történelmét is, amely évszázadokon át védőbástyaként szolgálta Európát.  

Kalmár Ferenc Magyarország szomszédságpolitikájáért felelős miniszteri különmegbízottja többek közt azt hangsúlyozta, hogy az ezer éves történelmünk miatt ma a magyarság nem egyetlen állam területén él, hanem megtalálhatóak a Magyarországgal szomszédos hét országban, valamint a diaszpórában is. Augusztus 20-a ezért a Magyarországon kívül élő minden magyar nemzeti ünnepe is egyben. A jelenlegi magyar nemzetpolitika alapvetése, hogy minden magyar számít, függetlenül attól, hogy hol él. Hazánk ezért segíti a határokon túl élő magyar közösségek szülőföldön maradását és boldogulását, ezért támogatja a magyarlakta területek fejlődését, az ottani gazdasági szereplőket, s erősíti a magyar-magyar kapcsolatokat. Azt szeretnénk, hogy az anyaországon kívül élő magyarok érezzék és tudják, politikai, gazdasági, kulturális és szociális téren egyaránt számíthatnak az anyaországra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában