Két változatban készítik

2023.08.24. 18:39

Így sül a bajnokok kenyere - A pékáru külleméről a szombathelyi kosarasokra asszociálhatunk - fotók

Két változatban készítik a Savaria Történelmi Karnevál egész ideje alatt a bajnokok kenyerét a város egyetlen kenyérházában.

Cseh-Egyed Bernadett

Takács Attiláné eladó a Roznár pékség standján

Forrás: Cseh Gábor

Napok óta feszített tempóban folynak az előkészületek a Nádasdy utcai kézműves péküzemben, ahova csütörtök reggel kapunk bepillantást. A kenyerek egy része a hűtőben érik – később megtudjuk azt is, hogy erre miért van szükség –, a többi most sül, illetve vár a sütésre. Olyannyira frissen készülnek, hogy innen egyenesen a Savaria Történelmi Karnevál új helyszínére, a Bajnokok terére viszik őket. Örömmel tettünk eleget a megtisztelő felkérésnek. A bajnokok kenyere egyrészt csatlakozik ahhoz a hagyományhoz, amely a kenyér tiszteletét jelentette a római birodalomban, másrészt a Falco KC ötödik bajnoki címének méltó megünnepléséhez kötődik, a karnevál hangulatához illően – mondja Debreczeniné Roznár Petra, a kenyérház ügyvezetője. 

A bajnokok kenyere hagyományos technológiával készül, a széles közönségnek szánják: alapja a durumkovász, rozsmaláta és a teljes kiőrlésű liszt. – Magas beltartalmi értékkel, magas fehérje- és rosttartalommal rendelkezik. Az ilyen típusú kenyér jól beilleszthető bármelyik sportoló étrendjébe és egy kimerítő edzés után kellemes teltségérzetet biztosít – tudjuk meg a szakembertől. Formájában sem mindennapi a kenyér: a kosárlabdaalakot megidéző bevágás teszi egyedivé, utalva a szombathelyi kosarasok idei történelmi győzelmére, a címkén pedig megtalálható a csapat logója. A vekni nagy odafigyeléssel készül: kézműves üzemben, kövön sütik a legjobb minőség érdekében. A bajnokok fitt kenyere 100 százalék vadkovásszal készülő, a hagyományokat tiszteletben tartó kenyér. Mintegy 36 óráig hidegen érlelik, ennek köszönhetően még jobban emészthető és tápláló. 

Forrás: Unger Tamás

Ebben a méretben, kiszerelésben most csinálják először, de nem utoljára, hiszen a későbbiekben is kapható lesz a kenyérházban. Aztán arról beszélgetünk: amit lehet, igyekeznek helyi, regionális szinten beszerezni, például a kenyérlisztet is környékbeli gazdaságból hozzák. Néhány különleges alapanyag azonban külföldről érkezik: a vadkovász például a dél-olaszországi Altamura régióból származik. Ez a régió már a római korban is ismert volt a kenyereiről. A tapasztalatok szerint egyre bővül azok köre, akik keresik a helyben készült, egészséges élelmiszereket. Ma már kijelenthetjük, hogy a 100 százalékos vadkovászos kenyerek megtalálták helyüket Szombathelyen. Ennek nagyon örülünk, nekünk ez társadalmi missziónk is, amit nemcsak élelmiszermérnökként, hanem szombathelyi polgárként is támogatunk – fogalmaz Debreczeniné Roznár Petra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában