Körülnéztünk

2023.09.22. 16:41

Autómentes nap Vasban: biztonságosan, gépkocsi nélkül közlekedjünk! - Mega galériák!

Az Európai Mobilitási Hét zárásaként az autómentes napon több vasi településen is a gépkocsi nélküli közlekedési lehetőségekre hívták fel a figyelmet. Körmenden pedig a biztonság hete programsor várta a diákokat.

Tömböly Ágnes

Kerékpáros ügyességi játékok, kirakók, a katasztrófavédelem és a mentőszolgálat mentési gyakorlata színesítette tegnap a "Biztonság hete Körmenden" programsort, ahol Bebes István polgármester is részt vett. Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság és a Magyar Biztosítók Szövetsége által életre hívott eseményt a Körmendi Rendőrkapitányság szervezte Vas vármegyében. A vállalkozókedvűek kipróbálhatták az ittas szemüveget, játékos formában megismerhették a kerékpár kötelező tartalékait, emellett a Vas Vármegyei Kormányhivatal Munkavédelmi Osztályának bemutatóját és drónozást is láthattak.

Országosan az autómentes napon a MÁV-VOLÁN-csoport és a GYSEV járatain a helyközi közlekedésben 990 forintért lehetett "autómentes napijeggyel" utazni. A közösségi közlekedés népszerűsítése mellett a környezetvédelem fontosságára is felhívták a figyelmet Szombathelyen a Fő téren tegnap délután.

- Először 1997-ben La Rochelle-ben, egy franciaországi városban rendeztek autómentes napot. 2001 elején megszületett az autómentes napról szóló Európai Charta, melyet másodikként Magyarország írt alá – mondta el Meskó Krisztián az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont Nkft. által megrendezett programon. Hozzáfűzte, szeretnék felhívni a figyelmet a megnövekedett autós forgalom okozta környezeti, baleseti és városképi problémákra, a közösségi, a kerékpáros és a gyalogos közlekedés fejlesztésének szükségességére.

Az Írottkő Natúrpark tábláin bárki megoszthatta, felrajzolhatta krétával környezetvédelmi gondolatait, javaslatait, a sátrakban pedig a Szova Nzrt, a Szombathelyi Egészségfejlesztési Iroda, a Lime Roller interaktív standja és más civil szervezetek várták az érdeklődőket.

A Vas Vármegyei Szakképzési Centrum Horváth Boldizsár Közgazdasági és Informatikai Technikuma kerékpártúrát szervezett az autómentes napon: a mintegy 25 biciklis Bozsokig tekert. Szakonyfaluban, Gersekaráton és Vasegerszegen is szerveztek programokat. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában