Világnap

2023.10.16. 17:34

A laikus általi újraélesztéssel áthidalhatók a percek, amíg a Mentők megérkeznek - Hősképzés a szombathelyi mentőállomáson - fotók, videó

Október 16. az újraélesztés világnapja. Az ország számos pontján, így a szombathelyi mentőállomáson is elsajátíthatták hétfőn az érdeklődők a reanimáció alapjait és azt, hogy mit kell tennünk a mentők kiérkezéséig.

Tóth Katalin

Forrás: Unger Tamás

A nap a laikus újraélesztés fontosságára hívja fel a figyelmet, arra, hogy mindenki képes elsajátítani és szükség esetén alkalmazni az újraélesztés technikáját, a gyorsan és kellő erősséggel kivitelezett mellkaskompressziót.

A helyszínen Köcse Tamás vezető mentőtiszt elmondta: az Országos Mentőszolgálat kiemelt feladatának tekinti, hogy a kórházon kívüli újraélesztésben szakmailag meghatározó szerepe legyen. Évente a közterületeken több ezer embernél történik hirtelen szívleállás, keringésmegállás. Túlélésükhöz a mentőszolgálat csak akkor tud „hozzátenni”, ha a szemtanúk időben észlelik, felismerik a keringésmegállást, segítséget kérnek és időben elkezdik a mellkaskompressziót. 

Ha ehhez még egy félautomata defibrillátor is rendelkezésre áll a közelből, akkor a betegek legnagyobb részénél tartós túlélés érhető el. A továbbiakban a mentőszolgálat háttérdolgozói gyakoroltak: éles helyzetet szimulálva mutatták be, hogyan kell cselekedni kritikus helyzetben. A kulcsmondatok: Időben láss meg! Időben hívd a 112-t a megkezdett újraélesztéshez! Nyomd a mellkast és hozass a helyszínre egy félautomata defibrillátort! 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában