Vasi Prima díj 2023

2023.11.07. 08:00

A város arculatát őrzi - Tölgyesi Ernőné a Prima-jelöltek között

A Vas Megyei Prima díj jelöltjei között a magyar építészet vasi kategóriagyőztese Tölgyesi Ernőné okleveles építészmérnök.

Merklin Tímea

Tölgyesi Ernőné

Fotó: Szendi Péter

Tölgyesi Ernőné a Budapesti Műszaki Egyetemen végzett. Vezető tervező, műszaki ellenőr, felelős műszaki vezető (műemléki területen is); 2004- ben a városfejlesztés területén végzett munkája elismeréseként Hefele Menyhért-díjban részesült. Jelenleg a Renoterv Kft.-ben dolgozik, korábban pedig az IKV tervezői csoportjában végzett jelentős tervezői munkát Szombathelyen és azon kívül is. A vasi vármegyeszékhely belvárosában sok patinás épület megóvása, felújítása kötődik a nevéhez, hozzájárulva ezzel Szombathely arculatának megőrzéséhez. Tervezett épületei nemcsak esztétikusak, de funkcionálisan is jól működnek. 

Tölgyesi Ernőné jelentős munkái közt szerepel a főtér védett és műemlék épületeinek felújítása, köztük a Belsikátor és a művészetek háza új arculata, a vasútállomás funkcionális és belső téri megújítása mellett az eredeti homlokzatának visszaállítása, a vármegyeháza homlokzatfelújítása és a dísztermének helyreállítása. Nevéhez fűződik az egyházmegye számos műemléki templomának és egyházi intézményének felújítása, köztük a Zrínyi Ilona Általános Iskola tetőtér-beépítése, a szombathelyi Domonkos-rendi nővérek épülete, a Szombathelyi Premontrei Gimnázium, a Szalézi Diákotthon és Kultúrház homlokzatának felújítása-átalakítása.

További munkái közé tartozik még Szombathelyen, a Szily utcában a nagytemplom homlokzatfelújítása, az Eölbey-ház, az Idős Papok Otthona, a Bazársor épülete, a Brenner-kollégium átalakítása és felújítása, a Szily János utca 3–5. épületben a Győri Hittudományi Főiskola szombathelyi képzési központjának kialakítási tervei; Körmenden, a kastélyépületben a színház és a látogatóközpont kialakítása, a gyermekkönyvtár, a keleti és nyugati őrépületek felújítási tervei; a jelenleg építés alatt lévő körmendi mozi és közösségi ház tervezése; a Celldömölki Általános Iskola és a szakközépiskola felújításbővítési tervei, Rábahídvégen az EDS-irodaház kialakítása, az általános iskola, a malomépület, az önkormányzati épület, az orvosi rendelő és a művelődési ház kialakítása és az új ravatalozó terveinek készítése; Vasváron az Ezredesház, a temetőkápolna, műemlék épületek felújításának tervezése. 

Számos más építési projekt műszaki ellenőrzése mellett a saját tervezésű munkákat tervezői művezetőként vagy műszaki ellenőrként követte végig.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában