Jegyzet

2023.11.25. 07:00

Jó reggelt, Vas vármegye!

Tóth Katalin

A története a római időkig nyúlik vissza. Régen fűszeres borként ismerték – a borok ecetesedését akarták fűszerek – ánizs, koriander, gyömbér, kakukkfű – hozzáadásával és forralással megelőzni vagy éppen a romláskor keletkező kellemetlen ízt elfedni. Mára sok fajtája ismert, az ízesítésében ki erre, ki arra esküszik – mindenesetre a napokban nyíló karácsonyi, adventi vásárok édes, csábító illatú, kihagyhatatlan itala a forralt bor. Egyesek csodaszernek mondják, hiszen állítólag kiváló meghűlés, gyulladás, magas koleszterinszint ellen. És még több: ha száz évig nem is élünk tőle, de rendszeresen fogyasztjuk, főleg esténként jó társaságban, akkor jót tesz a szívünknek, és nem csak a vörösborban található rezveratroltartalom miatt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában