Labdarúgás

2023.11.16. 14:56

Lóránt 100 emléktúrán – Németországban járt az Aranycsapat Testület tagjaival kibővített kőszegi delegáció

Három nap alatt három német városba látogattak a Kőszegi Lóránt FC, Kőszeg önkormányzata és az Aranycsapat Testület képviselői – a kőszegi születésű olimpiai bajnok legenda, Lóránt Gyula nyomában jártak.

Tóth Katalin

Száz éve, 1923-ban Kőszegen született Lóránt Gyula olimpiai bajnok, világbajnoki ezüstérmes labdarúgó, nyolc német Bundesliga csapatnál alkalmazott edző, Kőszeg Posztumusz Díszpolgára. A nevét viselő Kőszegi Lóránt FC, Kőszeg önkormányzata és az Aranycsapat Testület képviselői közösen juttatták el nemrégiben a világhírű FC Bayern München, az 1954-es világbajnok csapatba 5 játékost adó 1. FC Kaiserslautern és a Lóránttal története legjobb Bundesliga eredményét elérő Offenbach Kickers otthonába a Lóránt Gyula 100 Emlékév Díszoklevelét.

Az útról beszámolót közöltek a város Facebook-oldalán. Münchenben magyar edzők nyomában jártak. Lóránt Gyuláról azt írják: karrierjének nem éppen a csúcsa volt az ott töltött időszak, mégis futballtörténelmet írt. 1977 decemberében a korábbi Bayern sikeredző Dettmar Cramerrel helyet cseréltek. Lóránt a Frankfurt padját adta át Cramernek, ahol az előző szezonban 22 meccsen át veretlen volt, és a csapatot a 13. helyről a 4.-re hozta fel.

Kaiserslauternben – mint írják – igazi szurkolói lelkesedéssel fogadták a Lóránt 100 évforduló utazó csapatát a "Vörös ördögöknél", az 1.FC Kaiserslautern Szurkolói Múzeumában. A múzeumot a szurkolók menedzselik elkötelezetten. Wolfgang Rotberg és barátai, köztük az egykori Lóránt-játékos Fritz Fuchs vagy éppen az 1971-es csapat kapusa, aki a kőszegi legendát "futballapjaként" tiszteli, mind kiváló edzőként emlékeznek Lóránt Gyulára. Vendéglátóik a csapatot 1965–1967 és 1969–1971 között is edző keménykezű magyar előtt tisztelegve alkalmi kiállítófallal készültek a kőszegiek látogatására. Kaiserslauternben váltak futballistává az 1954-es berni győztes német csapatból öten (Fritz Walter, Ottmar Walter, Werner Kohlmeyer, Werner Liebrich és Horst Eckel). Sírjaiknál a helyi temetőben az Aranycsapat Testület tagjaival kibővített kőszegi delegáció is lerótta kegyeletét.

A Lóránt 100 emléktúra harmadik állomása az Offenbach Kickers szurkolói múzeuma és stadionja volt. Offenbach-nak Kőszeggel közös a testvérvárosa, Mödling – az ő közvetítésükkel került kapcsolatba a két város. A szálak tovább erősödhetnek a labdarúgás által: ott is edzősködött ugyanis Lóránt Gyula. Az Offenbach Kickers csapatát 1972-ben bravúrosan, vesztett mérkőzés nélkül a másodosztályból a Bundesligába vezető Kuno Klötzer utódjaként vehette át a csapatot, amelynek az első ligában keményebb edzőt szántak. A döntést igazolta, hogy a csapat a valaha elért legjobb 7. Bundesliga helyen zárta az idényt. Lóránt Gyula másodedzője, majd utódja itt Otto Rehhagel volt. A kőszegi delegáció magas szintű fogadtatásban részesült: a Kickers Szurkolói Múzeumban az alapító Thorsten Franke és a városi Sporthivatalt vezető Alexander Knöß mellett Sabine Groß polgármester és Stephan Färber közgyűlési elnök is köszöntötte a vendégeket. A nap meglepetése azonban Dieter Müller érkezése volt, aki 19 évesen éppen Lóránt edzősködése idején igazolt Kölnbe az Offenbachtól. Müller a Bundesliga kétszeres gólkirálya, majd az 1976-os EB gólkirálya, a Köln csapatával német bajnok és kétszeres kupagyőztes, majd a Bordeaux-val kétszeres francia bajnok lett. A látogatás az oklevelek átadása után a 2012-ben átépített 20 ezres stadionban folytatódott.

 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában