Rendkívüli közgyűlés

2023.11.09. 18:46

Tábla is igazolja: Szent Márton öröksége velünk él

A rendkívüli közgyűlés teremtett alkalmat: a szombathelyi városházán adták át azt a táblát, ami mindenki számára jelzi (igazolja) a jövőben, Szent Márton magyarországi tisztelete része a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékének.

Tömböly Ágnes

Fotó: Unger Tamás

Ünnepi pillanatok (is) emlékezetessé tették a csütörtöki rendkívüli közgyűlést. Mint arról korábban beszámoltunk: Szent Márton magyarországi tisztelete Magyarországon elnevezéssel új, Vas vármegyei kötődésű értékkel bővült a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzéke.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium szervezésében és a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Szellemi Kulturális Örökség Igazgatósága közreműködésével nagyszabású ünnepség keretében hirdették ki az új örökségelemeket a Kulturális Örökség Napjai szeptemberi országos megnyitóján. A felvételt kihirdető dokumentumokat - Csák János kulturális és innovációs miniszter aláírásával - Kiss Szabolcs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium Kultúráért Felelős Államtitkárságának közművelődési főosztályvezetőjétől vehették át a közösségek képviselői. A Szent Márton tisztelet Magyarországon jegyzékbe vételéről szóló oklevelet akkor Orbán Róbert, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának elnöke vette át - számoltunk be. 

A csütörtöki közgyűlésen a felterjesztők – dr. Székely János megyés püspök, dr. Nemény András polgármester és Orbán Róbert – számára egy díszes táblát is átnyújtott dr. Csonka-Takács Eszter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának igazgatója.

-Magyarország 2006-ban csatlakozott ahhoz az UNESCO-egyezményhez, amelynek az a feladata, az a célja, hogy a közösségek által létrehozott, gyakorolt, megőrzött örökséget, amit identitásukként élnek meg és generációról generációra hagyományoznak, felhívják a figyelmet nemzetközi, nemzeti és helyi szinten is – fogalmazott dr. Csonka-Takács Eszter, aki úgy folytatta: - Ezek az örökségek adják identitásunkat, odatartozásunkat, a gyökerekhez való kötődést és annak a tudatát, hogy mennyire fontos ezen hagyományok megőrzése és továbbadása. 

Ezt a gondolatot szimbolizálja az átadott táblán látható fa és az ujjlenyomat is. Minden közösség valamilyen nyomot hagy a nagyvilágban: Szombathely közössége Szent Márton, Savaria szülötte hazai és nemzetközi tiszteletében hagyott kitörölhetetlen nyomot. Az igazgató hangsúlyozta, Magyarországon a szentek között a legnépszerűbb Szent Márton.

Az ünnepi eseményen jelen volt Feiszt György, a Szent Márton Európai Kulturális Útvonal Magyarországi Tanácsának tagja, dr. Illés Péter, a Szellemi Kulturális Örökség Igazgatóságának Vas vármegyei referense, Csapláros Andrea, a Savaria Múzeum igazgatója, Szommer Ildikó és dr. Kiss Gábor, a Szent Márton Intézet intézményvezetője és munkatársa, valamint Mikulyák László, a szombathelyi Szent Márton templom plébánosa is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában