Ilyen volt 2023

2023.12.21. 20:11

A Batthyány-kripta titkai és az első vasi baba vezette a híreket januárban a vaol.hu-n

Hónapokra lebontva összegyűjtöttük portálunk legolvasottabb írásait, amiknek a segítségével felidézhetik, hogy milyen is volt a 2023-as esztendő. Íme a január:

Vaol.hu

Közeledik az év vége, hamarosan már minden a karácsonyi előkészületekről, az ünnepek meghittségéről szól, majd elbúcsúzunk 2023-as évtől, és köszöntjük 2024-et.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is egy kis múltidézésre invitáljuk olvasóinkat. Összegyűjtöttük portálunk legolvasottabb írásait, aminek a segítségével felidézhetik, hogy milyen is volt a 2023-as esztendő. Vegye fel a múltbalátó szemüveget, és tartson velünk.

Év végéig minden nap egy-egy hónapot mutatunk be, egészen január elsejével bezárólag. Kategorizáltuk a legolvasottabb cikkeink listáját, hogy különbféle tartalmak közül válogathassunk. Nézzük meg, tehát mik történtek 2023 januárjában…

Az első - egy kis vasi történelem

Itt alusszák örök álmukat a Batthyányak

A történelem az élet tanítómestere tartja a mondás, január hónap legolvasottabb cikkének a vaol.hu-n pedig pontosan ez szolgáltatott témát, méghozzá a vasi történelem. A németújvári Batthyány-kriptában jártunk, erről írtunk, ami megragadta olvasóink figyelmét és érdeklődését. A németújvári Batthyány-kripta a Habsburgok bécsi császári kriptája után a második legnagyobb sírbolt Ausztriában. A Batthyány család csaknem félezer éve temetkezik ide, több mint százötven családtag nyugszik a ferences templom alatt található kriptában.

Jövőre lesz ötszáz éve annak, hogy a Batthyány család megtelepedett Vas vármegyében: Batthyány I. Ferenc ugyanis 1524-ben megszerezte a hatalmas németújvári uradalmat, amelynek része volt az Őrség is. Hamarosan a család birtokába jutott a rohonc-szalónaki, és 1605-ben a körmendi uradalom is, így a legnagyobb birtokossá vált a vármegyében. A Batthyányak központjukká Németújvárt tették, amely településről nemesi előnevüket is vették, itt alakították ki temetkezési helyüket.

Ide azonban nem juthat be bárki, a kriptabejárás kapcsán Batthyány-Strattmann László Ödönnel, a család tizedik hercegével egyeztettünk előzetesen, német nyelven. A kripta legértékesebb koporsójában a hercegi címet szerző Batthyány Károly nyugszik. A díszes barokk ónkoporsót – ahogy Mária Terézia és Ferenc császár szarkofágjait – Balthazar Ferdinand Moll készítette. Teljes cikkünk az alábbi linken olvasható:

Helyi közélet

Mira Zara az év első vasi babája

Az év első vasi babája minden évben szerepel az összeállításainkban és ez 2023-ban sem volt másként. Éjjel 1:32 perckor érkezett meg a világra Lengyel Mira Zara a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban - a kiírt dátum előtt öt nappal. A 3150 grammal és 48 centiméterrel, természetes úton született kislány pár nappal korábban már riadóztatta szüleit, de akkor téves riasztásnak bizonyult a kórházba menetel. A kislány a szombathelyi szülők első gyermeke – már nagyon várták.  Kíváncsiak vagyunk vajon 2024-ben mikor érkezik meg majd az első vasi baba. 

Utánajártunk, hogy mi történik a szombathelyi Vadász étterem körül

Nem meglepő, hogy a Vadász étteremmel kapcsolatos írásunk is sokakat érdekelt januárban, ugyanis nagy port kavart a hír, hogy bezár Szombathely egyik emblematikus vendéglátóhelye, voltak, akik már tort ültek a hely fölött. Szerettünk volna tiszta vizet önteni a pohárba, ezért megkerestük a tulajdonost, aki eloszlatta a kételyeket. Elmondta, hogy nem rolólehúzásról van szó, inkább minőségi előrelépésről, felújítás után újranyit a vendéglátóegység. Ezt pedig néhány hónap múlva meg is tették és azóta is üzemel az étterem. 

Olvasói panasz

Egy szombathelyi férfi kálváriája - Visszaélnek a mobiltelefonszámával, ingatlant is kínálnak az elérhetőségével

Az év első hónapjában sok olvasónkat érdekelte egy szombathelyi férfi kálváriája, aki szerkesztőségünkben mesélte el nem mindennapi történetét. Napi 80-100 telefonhívása volt ismeretlenektől Tóth Józsefnek, percenként több telefonszámról is csengették „visszahívás” miatt.  Több bankfiókból beszélt ügyintézővel, aki Kiss Gábort kereste, mert hitelfelvétel miatt visszahívást kért. Ezzel párhuzamosan biztosításközvetítő társaságoktól is fogadott már hívásokat, ugyancsak szerződéskötési szándékkal fordultak hozzá. „Visszahívták.” Az egyik népszerű ingatlanközvetítő portálon ugyancsak megtalálta telefonszámát: elérhetőségével egy 50 millió forintos házat kínálnak, feltehetően fiktív módon. 

Természetesen a telefonos szolgáltatóval is azonnal felvette a kapcsolatot. A társaságnál azonban azt jelezték, hogy a számlaforgalmában nem látnak semmi rendkívülit. Tehát az országszerte indított hívások díját nem József fizeti – ennek ellenére a férfi egyáltalán nem nyugodott meg, ugyanis fogalma sem volt, hogy miért éppen vele történik meg mindez. Érdeklődtünk, hogy lecseréli-e a telefonszámát – határozott nemmel válaszolt. Ennek egyszerű oka volt, vállalkozóként dolgozik, nyolc éve használja ezt számot, sokan így érik el és találják meg, ezért ez a lehetőség fel sem merült benne. József a rendőrségen is járt, hogy feljelentést tegyen a kellemetlen ügyben. 

Helyi bulvár

Világra jött Simon Marcsi második gyermeke

Egy másik szülés is megmozgatta olvasóink érdeklődési körét. Aligha kezdődhetett volna jobban az év a népszerű modell, Simon Marcsi számára, hiszen január harmadikán adott életet második gyermekének, aki a Zora nevet kapta. A korábbi Európa szépe és a világhírű Victoria's Secret fehérnemű cég ausztráliai modellversenyének második helyezettje lapunknak részletesen mesélt a szülésről és az anyaság örömeiről, ami minden bizonnyal meghatotta olvasóinkat. 

Helyi közlekedés

Közel egy éve történt, hogy Szombathely határában a Rozsnyó utcából megtiltották a balra kanyarodást a 86-os főút várost elkerülő szakaszára a sok baleset miatt. A tiltás ellenére az autósok rendszeresen fordultak ki balra az említett kereszteződésben, ezért 2023 januárjában a rendőrség ellenőrzések formájában fokozott figyelmet fordított arra, hogy az új közlekedési rendet betartsák az autósok. Cikkünk, amelyben beszámoltunk az ellenőrzésekről nagyon felkeltette olvasóink érdeklődését és talán hozzájárult a szabályos közlekedéshez, vagy éppen a büntetések elkerüléséhez. Itt azért érdemes megjegyezni, hogy hiába telt el a változás óta egy év, még a mai napig is akadnak balra forduló sofőrök, de talán egyszer tudatosul mindenkiben a mostanra már nem is olyan új szabály.  

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában