Ünnep

2023.12.17. 20:00

Az öröm vasárnapjára: több mint harminc éves felvételen az Élethű játék Egyházashetyén

Nagyot álmodott, de sok segítő kézre talált a Szijártó család, így 1990. december 24-én délután 15 órakor mintegy 32 egyházashetyei lakos és élő állatok részvételével betlehemi játékot mutattak be a településen - a rendszerváltás idején az egész Dunántúlon itt először.

Cseh-Egyed Bernadett

Fotó: © Cseh Gábor

A helyszínt - istálló a plébániánál, ma gyümölcsös - úgy álmodták meg, hogy csillag alakot formált, az utat mutató betlehemi csillag pedig az almafa és a pajta közé erősített damilon “mozgott”. Az előadásról Benkő Sándor, a Vas Népe kollégája készített fotókat; Szalóki Attila pedig VHS-kazettára rögzítette a bemutatót - ezt vetítették le 33 év után a művelődési házban szombat este, és egy dal erejéig újra összeállt az egykori társulat.

Az öröm gyertyája

Az ünnepi hangulatot ökomenikus istentisztelet alapozta meg a Szent Jakab templomban, Majláth Tihamér celldömölki plébános szentbeszédében az igazi öröm megélésére biztatta a híveket. Innen Egyházashetye adventi koszorújához vonultak a résztvevők, az öröm gyertyáját V. Németh Zsolt országgyűlési képviselő, miniszteri biztos, és Zolnai Attila polgármester gyújtották meg.  

-Mi itt Európában a keresztény ünnepkörök által meghatározotton éljük életünket. A keresztény ünnepkörök szakaszolják az életet, advent idején a gyertyák meggyújtása adja a ritmust. A fény és a sötétség harcban áll egymással, bennünk is és a nagyvilágban is. Nagyon mély, szimbolikus elem, hogy a megváltó születésére várva átéljük hétről hétre, a fény miként győzedelmeskedik - fogalmazott köszöntőjében V. Németh Zsolt. Hozzátette: - újkeletű szokás, de már szinte hagyomány, hogy közterületeken adventi koszorút állítanak. Öröm, hogy az az Európa, amely egyre inkább leveti keresztény szokásait és megveti gyökereit, az a keresztényi Európa Magyarországon még él - húzta alá az országgyűlési képviselő.

 

Behallatszik a bárányok és a szamarak hangja

A gyertyagyújtás után megtelt a művelődési ház nagyterme, sokan kíváncsiak voltak a 33 évvel ezelőtt bemutatott Élethű játék vetítésére. A közönség soraiban ott ültek az alkotók is: Szijártó Sándor és Bakodi Márta. Az akkori egyházashetyei plébános, Horváth István levélben küldte el és Majthényi László, a Vas vármegyei közgyűlés elnöke tolmácsolta köszöntő gondolatait.  - A mai estét nemcsak a régi emléknek a felidézése teszi felejthetetlenné, hanem a találkozás. Találkozhatnak most mindazok, akik ezt megrendezték, akik megtekintették, és ti is, kedves régi tanítványaim, akik ezt előadtátok. Úgy érzem, hogy ez a találkozás lesz a legcsodálatosabb karácsonyi ajándék mindenki számára - fogalmazott.

A gyermekek egy hónap alatt tanulták meg a misztériumjátékot. A szöveget mindenki otthon sajátította el, a próbákat szombatonként tartották a templomparkban, a paplakban, vagy éppen a Szijártó család otthonában. A ruhákat, jelmezeket a szülők közösen készítették el, az angyalok és a királyok ruháit a templomból kapták, a férfiak gyertyán ágakból karámokat alakítottak ki, a szamarat id. Szijártó Sándor szolgáltatta Kemenespálfáról, a bárányt Hanzsér Gyula biztosította.

Az ősi jóslat beteljesült...

A szereplők kedvenc éneke Az ősi jóslat beteljesült... című dal volt. A vetítés után a jelenlévő egykori szereplők újra összeálltak, és betöltötte a dallam a helyiségeket, a szíveket és a lelkeket:” Mi is menjünk, vígan járjunk, vezet égi fényesség, Hiszen ő lesz boldogságunk, kire rég vár föld és ég!”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában