Ilyen volt 2023

2023.12.29. 08:07

Emberfeletti küzdelem az árral, Savaria Karnevál és szúnyoginvázió - Ezek a cikkek érdekelték leginkább olvasóinkat augusztusban

Hónapokra lebontva összegyűjtöttük portálunk legolvasottabb írásait, amiknek a segítségével felidézhetik, hogy milyen is volt a 2023-as esztendő. Ezeket a cikkeket olvasták a legtöbben augusztusban:

Vaol.hu

Közeledik az év vége, már minden az ünnepek meghittségéről szól, majd elbúcsúzunk 2023-as évtől, és köszöntjük 2024-et.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is egy kis múltidézésre invitáljuk olvasóinkat. Összegyűjtöttük portálunk legolvasottabb írásait, aminek a segítségével felidézhetik, hogy milyen is volt a 2023-as esztendő. Vegye fel a múltbalátó szemüveget, és tartson velünk.

Év végéig minden nap egy-egy hónapot mutatunk be, egészen január elsejével bezárólag. Kategorizáltuk a legolvasottabb cikkeink listáját, hogy különbféle tartalmak közül válogathassunk. Nézzük meg, tehát mik történtek 2023 augusztusában…

Az első - A víz lett az úr Vas vármegyében: döbbenetes állapotok az áradások miatt

Augusztus elején pusztítót árhullám érte el vármegyénket, vizeink számos településen kiléptek a medrükből és vittek mindent, ami az útjukba került. Munkatársaink végig a helyszínről tudósítottak olvasóink számára. Így elsőkézből, az események középpontjából szolgálhattunk friss információkkal, fotókkal és videókkal a vízzel küzdő településekről. Egész nap sokkoló felvételek érkeztek szerkesztőségünkbe. Mikor már látszott, hogy nagy mennyiségű víz fog lezúdulni a Rábán, állandó járőrszolgálatot rendeltek el Körmendnél és Szentgotthárdnál is. Több településen is megkezdték az árvízvédelmi munkálatokat, a lakók együtt hordták a homokzsákokat. Szombaton délután lezárták a Rába-hidat Körmenden. A híd legsúlyozására is szükség volt.

Szombaton számtalan helyszínre riasztották a tűzoltókat, több településen ingatlanokat védtek a vízbetöréstől, lakókat mentettek a házukat körbevett csapadékvíz fogságából. Gasztony településen öt lakóházat vett körbe a belvíz, a tűzoltók csónakkal járták körbe a területet. Csákánydoroszlón, a Dózsaligetben hat családnak kellett átmenetileg elhagynia az otthonát, amit a megáradt folyó veszélyeztetett.

Az árhullám kritikusan érintette Csákánydoroszlót. Fotós kollégánk csónakban ülve járta végig a települést, megdöbbentő fényképeket készített arról, ahogy a lakók elhagyják otthonaikat, mentik háziállataikat és ingóságaikat a víz elől.

Szombaton napközben egy hatalmas farönk akadt fent a körmendi Rába-hídon, amely miatt egy vízvezeték is megsérült, így a Rábán túli városrész néhány órára víz nélkül maradt. Körmenden a város üdülősoránál - közvetlenül a folyóparton - az ablakokon folyt be a víz az épületekbe. A tulajdonosok előzetesen próbálták menteni a menthetőt. Az üdülősort csak csónakkal, kenuval, kajakkal lehetett megközelíteni.  

 Az árhullám rövidesen Sárvárra is megérkezett, szerencsére a várost az 1965-ös nagy árvizet követően emelt védmű megvédte, így lakóházakat nem fenyegetett az ár. A víz így is a közvetlenül a Rába-parton fekvő kiskerteket elöntötte és egy vízparti éttermet pedig körbevett.

Volt, ahol komplett szarvasmarha csordát kellett kimenteni a vízből.

A víz levonulása után sokáig tartott a károk felmérése és helyreállítása.

 

Helyi közélet

Miért zárnak be sorra az üzletek Szombathely belvárosában?

Augusztusban sok olvasónkat érdekelte a szombathelyi belváros helyzete. Többen levélben fel is hívták a figyelmünket, de jártunkban-keltünkben magunk is tapasztaltuk: több üres üzlet fogadja a szombathelyi belvárosba érkezőket, mint korábban. Ennek jártunk utána.

Több vállalkozás "húzta le a rolót" az Uránia udvarban, a Belső-Uránia udvarban, a Király utcában, a Fő téren, a Kossuth Lajos utcában és környékén. Kiadó, átmenetileg zárva – ezek a kiírások olvashatók a kirakatokon. Mi vezethetett a lehangoló látványhoz? Kereskedőket, szolgáltatókat kérdeztünk.

 

Szúnyoginvázió Vasban: ki hogyan kezeli a kialakult helyzetet?

Az augusztus eleji áradások következtében a hónap végére szinte elviselhetetlen állapotok uralkodtak a vármegye nagy részén az elszaporodó vérszívók miatt. Olvasóink végig követhették portálunkon, hogy melyik településen mikor és milyen módon irtják a szúnyogokat. Számos település polgármestere a légi úton történő gyérítés mellett döntött, a napnyugta utáni órákban rendszeres látvánnyá váltak a vasi falvakban a nagy füstfelhőket eresztő gyérítő autók és a helikopterek.

 

Helyi kultúra

Ilyen volt a Savaria karnevál szombatja

Ha augusztus, akkor Savarai Történelmi Karnevál. Idén is sokan kattintottak beszámolónkra Szombathely legnagyobb rendezvényéről. 

 

Helyi kék hírek

Tragikus hirtelenséggel hunyt el egy bátor szombathelyi rendőr

Augusztusban Fülöp Gábor őrnagyot gyászolta a város, a rendőr 41 éves korában hunyt el, felesége és gyermeke pedig egyedül maradt, összefogtak a megsegítésükre. 

 

Helyi sport

Elhunyt a korábbi Haladás-középpályás

Augusztusban egy tragikus halálhír rázta meg a vasi sportéletet. Hetvenhat éves korában elhunyt a Haladás korábbi kiváló futballistája, Bokor Miklós. A szombathelyi születésű középpályás 1968 és 1976 között összesen 101 NB I.-es mérkőzésen öt gólt szerzett zöld-fehérben. Tagja volt az 1975-ben Magyar Kupa-ezüstérmes csapatnak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában