Ilyen volt 2023

2023.12.31. 18:58

Rejtélyes robbanás, koszorúkörkép, egyelőre nem jön az Auchan, sanyargatva tartották a kutyákat - November legolvasottabb hírei Vas vármegyéből

Hónapokra lebontva összegyűjtöttük portálunk legolvasottabb írásait, amiknek a segítségével felidézhetik, hogy milyen is volt a 2023-as esztendő. Mutatjuk, mi történt novmberben:

Vaol.hu

Közeledik az év vége, már minden az ünnepek meghittségéről szól, majd elbúcsúzunk 2023-as évtől, és köszöntjük 2024-et.

Ahogy a korábbi években, úgy idén is egy kis múltidézésre invitáljuk olvasóinkat. Összegyűjtöttük portálunk legolvasottabb írásait, aminek a segítségével felidézhetik, hogy milyen is volt a 2023-as esztendő. Vegye fel a múltbalátó szemüveget, és tartson velünk.

Év végéig minden nap egy-egy hónapot mutatunk be, egészen január elsejével bezárólag. Kategorizáltuk a legolvasottabb cikkeink listáját, hogy különbféle tartalmak közül válogathassunk. Nézzük meg, tehát mik történtek 2023 novemberében:

Hallotta a nagy robbanásokat? Kiderítettük honnét jött a hang

Kedden délelőtt több nagy robbanást is lehetett hallani Vas vármegyében, Felsőcsatár környékén.

Sikerült kiderítenünk a robbanások forrását, ami egy Felsőcsatár melletti bányából jött, ahol zöldpalát bányásznak. Konczér Katalin, Felsőcsatár polgármestere kérdésünkre elmondta, hogy a bánya tulajdonosa előre tájékoztatta a falu lakosságát, hogy mikor várható a robbantásos kőzetjövesztés, ezt a település honlapján is közzétették. A tulajdonossal folyamatos a kommunikáció.

Akár lila, piros vagy fehér - Mindenképpen szép, de az adventi koszorú divatja is évről évre változik

Az adventi koszorú divatja mindig változik, az emberek kreativitásának és egyéni stílusának megfelelően alakul. A hagyományos koszorúk mellett egyre népszerűbbek az alternatív, modern változatok. Lehet az piros, csillogó vagy termésekkel díszített, az adventi koszorúk kivétel nélkül szépek. De minden évben más-más trend az uralkodó.

Véget vetünk a találgatásoknak: nyit-e áruházat az Auchan Szombathelyen?!

Átfestik Szombathelyen a Zanati úton a Tesco hipermarket épületét. Máris elindultak a találgatások: átveszi-e az Auchan az áruházat. 

Mind a két kiskereskedelmi láncolat kommunikációs vezetőjét megkerestük olvasóink tájékoztatása érdekében. A Tesco-Global Hungary Zrt. sajtóosztálya azt közölte: "Nem adjuk el a szombathelyi Zanati úti áruházunkat, a külső festés része az áruház felújításának". Megtudtuk azt is, 2024 elején (január-februárban) az üzlet belső átalakítását is tervezik. 

Az Auchan Retail Magyarország kommunikációs csapata is válaszolt kérdésünkre, terveznek-e új kereskedelmi egységet Szombathelyen. Megtudtuk:  "(...) mi is örülnénk neki, ha újabb nyitásról számolhatnánk be, de új áruház nyitásával kapcsolatban Szombathelyen jelenleg nincs bejelenteni valónk(...)" - írták. 

Schäfer Andrással osztotta meg először a csapattársak közül a nagy titkot Szoboszlai Dominik

A magyar válogatott csapatkapitánya Schäfer Andrásnak árulta el először, hogy a Liverpoolhoz szerződik. A visszatérésen dolgozó, szombathelyi születésű középpályás pedig a tőle megszokott humorral reagálta le a nagy hírt.

Az m4sport.hu készített interjút a magyar válogatott kiválóságával, Szoboszlai Dominikkal, aki többek között azt is elmesélte, hogy a magyar válogatott tagjai közül kinek árulta el először a nagy titkot, hogy a Liverpoolhoz szerződik. 

„Szerintem a Sefi volt – válaszolt Schäfer András nevével a kérdésre a csapatkapitány. – Amikor biztossá vált, akkor telefonáltunk. Nem örült, mert ő United-szurkoló. Mondta, hogy rossz csapatot választottam. Én meg azt mondtam: »menjél te a Unitedbe és akkor játszhatunk egymás ellen«” – nevetett.

Ötven kutyát tartanak embertelen körülmények között egy vasi faluban

Csaknem ötven kutyát tart embertelen körülmények között egy osztrák tenyésztő Vásárosmiskén - tudtuk meg Minárcsik Sándortól, a Meggyeserdei Menedék vezetőjétől. A helyileg illetékes állatvédő szervezet megtette a hivatalos lépéseket az ügyben. Múlt hónap végén csendes demonstrációt tartottak a faluban, felhívva a figyelmet az ügy fontosságára.

Egy eddig ismeretlen, új vasi vulkánra bukkantak - Földrajzi és történeti szenzáció

Földrajzi és történeti szenzáció: a vasszentmihályi Báj-domb egy eddig ismeretlen, új vasi vulkán, amely 3,5-4,5 millió évvel ezelőtt működött. Ez lehetett a kőbányája a környékbeli kora Árpád-kori templomépítéseknek.

A földrajzi felfedezés lényegében egy történeti kérdésre adott válasz. Hogy a vasszentmihályi templom alól kilógó kövek vulkanikus eredetűek, azt Benczik Gyula levéltáros vetette fel, és utánajárt, mert a kutatásaihoz fontos volt: Honnan származnak? Ahogy sétált a Báj-dombi erdőben, meglátta a vulkanikus kőzetrétegeket. Zágorhidi Czigány Balázs történész segített ellenőrizni a feltételezés helyességét, és bekapcsolta a kutatásba Zentai Zoltán geográfust: vitt neki kőzetdarabot vizsgálatra. A három kutató szerdán először volt együtt a Báj-dombon, hogy – immár mikroszkópos vizsgálatokkal megerősítve – újra megnézzék a vulkánt, ahonnan származnak a környékbeli templomok alatti – időben azokat megelőző – építmények alapkövei.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában