Ez történt az elmúlt héten

2024.01.08. 07:00

A tragédiák hete volt az első hét 2024-ben Vas vármegyében - de azért boldog pillanatok is történtek

Összegyűjtöttük az elmúlt hét nap legfontosabb vasi történéseit, így, ha valamiről lemaradt volna, azt most pótolhatja.

Vaol.hu

Forrás: vaol.hu

Az első hét elsősorban a tragédiák hete volt Vas vármegyében, ugyanis három borzasztó haláleset is történt, amelyekről beszámoltunk.

Tragédiák

Időrendi sorrendben haladva az első haláleset a szombathelyi Csónakázótónál történt. Egy rendezvényről tartott hazafelé egy férfi a hozzátartozójával, amikor jelezte, hogy egy rövid időre lesétál a tó partjára. Onnan azonban nem tért vissza, így a hozzátartozója a keresésére indult, majd mások is a segítségére siettek. A férfit néhány perc múlva vették észre, a part közelében, elmerülve. Mire megtalálták már nem lehetett segíteni rajta.

Megkerestük az esettel kapcsolatban a Vas Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, Cser Zsófia rendőr őrnagy lapunk érdeklődésére megerősítette az információkat, és elmondta, hogy a rendőrség közigazgatási eljárás keretében vizsgálja az esetet. Ez azt jelzi, hogy eddig nem merült fel idegenkezűség gyanúja, a férfi valószínűleg baleset következtében esett a vízbe és vesztette életét.

Szombathelyi vonatbaleset: Haladás-szurkoló vetette magát a szerelvény elé

A második egy talán még borzasztóbb eset, ugyanis mint utólag kiderült, az áldozat saját maga vetett véget életének. Egy középkorú férfi vesztette életét Szombathely határában pénteken délelőtt, amikor egy vonat ütötte el. A Bakony InterCity Szombathely határában épp gyorsított, amikor a férfi egy bokros területről a szerelvény elé lépett. Az ütközés után a férfi életét már nem lehetett megmenteni, a helyszínen elhunyt. 

Nem sokkal később kiderült, hogy a középkorú férfi Kiss Zsolt, a Szombathelyi Haladás régi szurkolója. Zsolt néhány éve már megpróbált véget vetni életének, ám akkor még időben jelezte - amolyan segélykiáltásként - hogy mire készül, így a szakadó esőben barátai gyalog, biciklivel, kocsival a keresésére indultak és szerencsére még időben megtalálták. Akkor az egyedülálló férfi kiírta közösségi oldalára, hogy tanult az esetből és többet nem tesz ilyet. Ezúttal sajnos, mégis megtette. 

Testvérét ölte meg a 65 éves felsőszölnöki férfi, a település közmunkása az áldozat

A harmadik vasi tragédia egy brutális testvérgyilkosság volt, ami Felsőszölnökön történt. Január 5-én, pénteken este holtan találtak egy férfit a vasi faluban. A rendőrség igazságügyi orvosszakértő bevonását kérte, mert idegenkezűségre utaló nyomok is voltak a helyszínen. Információink szerint egy 60 éves férfi volt az áldozat, aki közmunkásként dolgozott a településen. Az emberöléssel az elhunyt testvérét gyanúsítják. Tudomásunk szerint az áldozat és az elkövető egy háztartásban éltek. Hogy pontosan mi vezetett a tragédiához, egyelőre nem tudni. Amint megtudtuk, a faluban a közemlékezet nem tud hasonló esetről. 

A hozzátartozók megengedték, hogy fotókat készítsünk a háznál, ahol a testvérgyilkosságban érintett két férfi lakott. Annak a lakrésznek az ablakában, ahol az elhunyt férfi szobája volt, két mécses égett. 

Boldog pillanatok is történtek

Azért boldog pillanatok is történtek az első héten, a tragédiák után a felemelő cikkeinkből is válogattunk. Ilyen volt az év első vasi babájának a születése, aki a Janka nevet kapta. Meglátogattuk az anyukát és az újdonsült jövevényt: 

Január 1-jén 8 óra 24 perckor született az első baba a Vas Vármegyei Markusovszky Egyetemi Oktatókórházban. Janka 3100 grammal, 49 centiméterrel, természetes úton jött a világra – szüleinek ő az első gyermeke. 

– Nagyon örülök, hogy a kezemben tarthatom a gyermekünket, sokat vártunk rá – mondta. Janka édesapja, Biczó Martin elárulta, eredetileg 2024. január 6. volt a kislányuk születésére kiírt dátum, ami egybeesik felesége születésnapjával. Még viccelődtek is egymás között: ha nem Vízkeresztkor, akkor talán az újév első napján születik a gyermekük. Végül az utóbbi forgatókönyv szerint alakult a történet.

Századik születésnapja alkalmából köszöntötték Magdi nénit Celldömölkön

Egy másik magasztos esemény is történt a héten Vas vármegyében. Századik születésnapja alkalmából köszöntötte Márkus Magdolnát Fehér László polgármester és Farkas Gábor jegyző Celldömölkön.

Magdi néni 1923. december 29-én született Nemeskeresztúron, fiatal felnőttként a Magyar Nemzeti Bank akkori kereskedelmi bank celldömölki, majd szombathelyi fiókjaiban dolgozott egészen az 1978-as nyugdíjba vonulásáig. Ám nyugdíjasként is tovább dolgozott a Kuthy Márta által irányított Kemenesaljai Művelődési Központban.

Máig aktív életet él, szellemileg és fizikailag is jól van, a köszöntő alkalmából még saját versét is elszavalta.

Boldogságtérkép: Vas a legboldogabb vármegye - az utca emberét is megkérdeztük

Egy újabb pozitív írás következik vármegyénkre nézve. A szokásos felmérés arra kereste a választ, hogy az ország melyik részében élnek a legboldogabb emberek. A képzeletbeli dobogó legfelső fokán Vas vármegye áll, majd Győr-Moson-Sopron és Veszprém vármegye követi. A negyedik helyet Fejér vármegye szerezte meg, míg Budapest az ötödik lett a sorban. A legkevésbé boldogok Bács-Kiskun, Somogy és Nógrád vármegyében élnek. 

Az utca emberét is kérdeztük a témában:

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában