Előadás

2024.01.03. 09:18

Az emberi kapcsolatok és a függőségek kölcsönhatása – Előadást tartott Éger Csaba pszichológus vasi középiskolásoknak

Az ember számtalan kapcsolatot épít ki másokkal, és ezen kapcsolatok hálója jelenti életünk alapját.

Csabai Bernadett

Forrás: Csabai Bernadett

Erről az összetett témáról tartott Éger Csaba pszichológus előadást a PTE Szent-Györgyi Albert Egészségügyi Technikum és Szakképző Iskola diákjainak pénteken délelőtt az AGORA-ban. A "Kapcsolataink Hálójában - Megtart vagy Fogva Tart?" című előadást a Szombathely Város Kábítószerügyi Egyeztető Fóruma és az AGORA Savaria Nonprofit Kft. közös szervezésében valósították meg.

Éger Csaba pszichológus rendkívül fontos pszichológiai előadást tartott szombathelyi középiskolásoknak, abszolút a fiatalok nyelvére szabva, közérthető és interaktív módon. Középpontjában az állt, hogy az ember az életét másokkal való kapcsolatainak hálójában élő lényként éli meg. Már csecsemőkortól kezdve a közösségbe való tartozás a túlélés záloga, és a kapcsolati háló tükrözi mindenki számára önmaga értékét és szerethetőségét.

Azonban, amikor ez a háló sérült vagy hiányos, az élet rendkívül nehézzé válhat. Ebben az esetben az emberek gyakran olyan "pótcselekvésekhez" fordulnak, mint az alkohol, drog, vagy szex, hogy elfedjék a szorongást és a hiányérzetet. Ezek a megoldások azonban csak átmeneti enyhülést nyújtanak, és hosszú távon nem oldják meg a problémát.

Forrás: Csabai Bernadett

A pszichológus arra ösztönözte a résztvevőket, hogy ne a szokványos "pótcselekvéseket" válasszák, hanem nézzenek szembe a kapcsolati hálójuk valódi sérüléseivel. Az alkohol, drog és más addiktív viselkedések helyett érdemes olyan megoldásokat keresni, amelyek valóban orvosolják a kapcsolati hiányosságokat. Ez az elején nehéz lehet, hiszen nem könnyű szembenézni a fájdalmainkkal, hibáinkkal és sérüléseinkkel, viszont hosszútávon kifizetődő, mert nem fogjuk újra megismételni ugyanazokat a hibákat, hanem stabil önismeretre teszünk szert, ami által boldogabb és egészségesebb kapcsolataink lehetnek. Önmagunkkal és másokkal is.

Az esemény célja, hogy felhívja a figyelmet arra, mennyire fontos az egészséges és kiegyensúlyozott kapcsolati háló kialakítása az egyéni jólét és boldogság érdekében. Segítséget kívánt adni abban, hogyan lehet félelem nélkül számítani a kapcsolati háló megtartó erejére, és hogyan lehet elkerülni a "fogva tartást", ami az egészségtelen kapcsolatokban jelentkezhet.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában