NAV

2024.01.26. 13:23

Horrorkaravánt kapcsoltak le a pénzügyőrök - Másfél millió forintot meghaladó bírságot szabtak ki

Elképesztő látvány tárult a Nemzeti Adó - és Vámhivatal (NAV) munkatársainak szeme elé, amikor egy román autószállító mögé értek.

Vaol.hu

Forrás: NAV

A NAV Bevetési Igazgatósága közlése szerint pénzügyőrök az az M5-ös autópályán ellenőriztek, amikor felfigyeltek az előttük haladó román járműszerelvényre. A furgon trélert húzott maga után, amin platós kisteherautót szállított, a kisteherautó platójára pedig még egy személyautót is felpakoltak. 

Az életveszélyesen közlekedő, szemmel láthatóan túlsúlyos járművet azonnal lekísérték a sztrádáról, és a mérlegre irányították. Mázsáláskor beigazolódott a gyanú; kiderült, hogy az autó két tonnát meghaladó túlsúllyal közlekedett, a gépjárműben pedig menetírókészülék sem volt. Ellenőrzéskor a sofőr azt mondta, hogy nem volt tudomása a túlsúlyról és arról sem, hogy ha furgonjával szerelvényt is vontat, menetírókészülék beépítése és használata is kötelező. 

A jogszabályok szigorítása értelmében 2023. szeptember 1-től kezdve akár félmillió forintnál nagyobb bírságot is kiszabhatnak a hatóságok a túlsúlyos és túlméretes járművekre. A túlpakolt jármű a hirtelen fellépő fizikai hatásokra kiszámíthatatlanul reagál, ezért nemcsak a sofőrt, hanem a közlekedésben résztvevőket is veszélyezteti.

A pénzügyőrök közigazgatási eljárást indítottak, amelynek eredményeként a túlsúly miatt a járművezetőnek 650 ezer, míg a menetírókészülék hiánya miatt a jármű üzembentartójának 1 millió 40 ezer forint bírságot kell fizetnie.

A hatóság arra is felhívta a figyelmet,  hogy a közúti közlekedésről szóló törvényben foglalt szabályok betartását a Nemzeti Adó- és Vámhivatal is jogosult ellenőrizni, s ennek értelmében pénzbírságot szabhat ki.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában