Tragédiák

2024.01.05. 17:30

Jelzik, ha jön a baj: a szombathelyi Schmitt Csilla több földmozgást is átélt Japánban - Erről is kérdeztük

Tavasszal ismét a szigetországba utazik Schmitt Csilla. A Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke több földmozgást is átélt. Az újévi földrengés után kérdeztük.

Horváth László

Schmitt Csilla a tervei szerint idén tavasszal ismét Japánba utazik

Fotó: Unger Tamás

A legfrissebb adatok szerint meghaladta a nyolcvanat a halálos áldozatok száma a Japán középső részén fekvő Isikava prefektúrában, amelyet újév napján erős földrengés rázott meg. A mentőcsapatok a legújabb összesítés szerint még legalább 170 személy után kutattak. A tragédiák sorozata tovább folytatódott: leszállás közben a parti őrség repülőgépének ütközött és kigyulladt a hét elején a tokiói nemzetközi repülőtéren a Japan Airlines (JA) légitársaság egy érkező utasszállítója. A balesetben a parti őrség öt tagja életét vesztette A soros különös egybeesése, hogy az egyik mentőegység tagjai vesztették életüket.

A szombathelyi Schmitt csilla, a Magyar-Japán Baráti Társaság elnöke többször járt a szigetországban. A napokban Koreába utazott, az indulás előtt értük el.

- Japánan napi szinten vannak földrengések – jegyezte meg elöljáróban Schmitt Csilla. – Az évtizedek, illetve az évszázadok alatt az emberek életének része lett a földmozgás, a napi rutinjukat is ehhez igazítják. A technika, az internet fejlődése számos változást hozott. Az okostelefonra baj esetén azonnal érkezik a figyelmeztetés. Legutóbb, amikor októberben voltam kint, jómagam is átéltem egy földrengést. Az epicentrum tőlünk hetven kilométerre volt, de arra ébredtem, hogy mozog az ágy, a csillár.

Olyan nagy földrengés volt Szombathelyen az ötödik században, hogy még a katonákat is hazahívták

Elkészült tavaly hazánk földrengés-térképe. Ezen jól látható, hogy a Szentgotthárd-Körmend-Győr-Sopron körív térsége igencsak aktív zónának mondható ebből a szempontból. Az elmúlt években több, érezhető földrengés is történt vármegyénkben.

Schmitt Csilla egy másik emlékét is megosztotta. – Két éve Oszakában jártunk, amikor megkaptuk a figyelmeztetést – folytatta. – Az épület mínusz első emeltén voltunk, de az emberek azonban nem mozdultak. Én, mint európai ember megijedtem, de ők nyugalomban tették tovább a dolgukat. A földrengésekről, illetve arról, hogy mit a teendő a baj esetén már egészen kis korban tanulnak a japán gyerekek.

- Várhatóan idén tavasszal ismét teszek egy körutat a szigetországban. Félelem nincs bennem, mert megnyugtató a mentalitásuk – zárta.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában