Összegzés

2024.01.04. 14:00

Küzdelmes, eredményes év - Beszélgetés Kovács Péterrel, Vép polgármesterével

Kiemelt helyszíne volt Vép a Színházi Olimpiának, új elektromosáram-csatlakozást kapott az óvoda, termelői piac indult a főtéren – a saját erős fejlesztések, a pályázatok és az emlékezetes rendezvények is szóba kerültek – Kovács Péter polgármester értékelte a mögöttünk hagyott esztendőt.

Tóth Katalin

Kovács Péter a Városházán

Fotó: Cseh Gábor

– 2023 januárja azzal a remén - nyel indult, hogy a Covid-járványnak vége, és minden szempontból nyugodtabb év elé nézünk. Az előző pályázati ciklus lezárult, aminek köszönhetően megépült a bölcsőde és 2023-ban a kerékpárút végellenőrzése is megtörtént. Van egy nyertes pályázatunk a gondozási központ és a sportöltöző energetikai felújítására és napelemek elhelyezésére, ám jelenleg sajnos parkolópályán, mivel a sportöltözőre tervezett napelemek termelte áramot az áramszolgáltató a hálózat túlterheltsége miatt nem tudja fogadni. 

Abban bízom, hogy sikerül megoldást találni az akadály elhárítására. Két másik pályázatunk, a kerékpárút folytatása és a belterületi csapadékvíz-rendezés kiviteli tervdokumentációi elkészültek. Uniós pénzek függvényében kerülhet majd sor a kivitelezés elindítására. Nagyberuházások indítására tehát nem számíthattunk 2023-ban, hanem saját erőből igyekeztünk fejleszteni, az intézményeink működését biztosítani. Ennek keretében az óvoda teljesen új elektromosáram-csatlakozást kapott. A takarékbank elköltözése után ATM nélkül marad a város, de sikerült az OTP-vel megegyezve a kultúrházban egy automatát elhelyezni. Korábban már megvásároltuk a földterületet a temető bővítésére, az idén annak egy részén kiépült a közlekedési út és bekerítettük a területet – mondta el a polgármester. 

– A rendezvények közül ki kell emelnem a Vépen áprilisban rendezett VASFILM amatőrfilmes fesztivált. Városunk volt az egyik kiemelt vasi helyszíne a Színházi Olimpiának. Városnapunkon, a Világ Közepe Fesztiválon idén testvérvárosunkból, Tasnádról fogadtunk tánccsoportot. Emlékezetes rendezvény volt még az Erdődyek emlékezete sorozatunkban a Bakócz Tamásról szóló előadás, melyet a 100xszép Vas vármegye című könyv bemutatójával együtt tartottunk meg. Itt kell említeni civil szervezeteinket, amelyek jelentősen hozzájárulnak városunk kulturális életéhez: bálokat szerveznek, különböző korosztályokat mozgósítanak programjaikra. 

Kovács Pétertől azt is megtudtuk: – Annak kapcsán, hogy elindul az M86 Szombathely– Körmend közötti szakaszának tervezése, megkerestem a minisztériumot, hogy kérjük egy Vépet keleti irányból elkerülő szakasz betervezését. Ez a megoldás ugyan már nem volt beilleszthető az országos koncepcióba, de jelentős engedményeket kaptunk a tervezett szakasz csatlakozási lehetőségére. Az egészségügy terén nincs változás abban, hogy mindkét felnőtt körzetet helyettesítő orvos látja el. 

A folyamatos álláshirdetés ellenére jelentkező sajnos nincs az állásra. Ez országos probléma, amire nem megoldás az, hogy egyik település elcsábítja a másik orvosát, hisz akkor ott keletkezik hiány. Idén először indítottunk termelői piacot a főtéren. A kísérleti első alkalmat a nagy sikerre tekintettel további kettő követte. A rendezvényt folyamatossá szeretnénk tenni a tavaszi termények kereskedése során. Labdarúgóink ebben a szezonban is jól szerepelnek. Felnőtt csapatunk a megyei I. osztályban az előkelő 3. helyen fejezte be az őszi időszakot. Büszkék vagyunk rá, hogy a játékosok 90 százalékban vépi fiatalok. 

– Hogyan jellemzem a 2023- as évet? Küzdelmes év volt, ami hozott sok eredményt és nagy figyelmet igényelt, hogy ne szaladjon el a költségvetésünk. Köszönjük valamennyi vépi vállalkozás segítségét abban, hogy bevételeink fedezik a terveinket. Látjuk, hogy a következő években átrendeződő világban kell a gazdálkodásunkat, terveinket olyan irányba terelni, ami finanszírozható, esetleg jövedelemtermelő fejlesztéseket tartalmaz. Ehhez kell valamennyi városlakó, valamennyi civil szervezet összefogása. 

Köszönet illeti városunk lakosságát abban is, hogy megkaptuk az Európai Kiváló Kormányzás (ELoGE) védjegyet Büszkén viselhetjük ezt a címet a következő két évben – zárta a polgármester.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában