Katasztrófa

2024.01.01. 21:08

Pusztító földrengés és cunami sújtotta Japánt

Hétfőn 7,6-os erősségű földrengés rázta meg Japán középső részét a Japán-tenger partvidékén. A rengést szökőár követte, amely elérte a vadzsimai kikötőt.

Vaol.hu

A földrengés epicentruma Isikava prefektúrában volt, 10 km mélyen. Több mint 50 utórengést észleltek 4 óra alatt. Romok alá temetve 6 ember vesztette életét. Vadzsimában tűz ütött ki, más településeken épületek dőltek össze.

A cunami miatt több északkeleti part menti prefektúrában riadót rendeltek el. 2011 óta ez volt a legsúlyosabb szökőár-figyelmeztetés az országban. Több sérültről is beszámoltak.

Mintegy 32 500 háztartás maradt áram nélkül Isikavában. Több mint 51 000 embert szólítottak fel otthona elhagyására 5 prefektúrában. Hullámok érték el Dél-Korea keleti részét és az orosz Távol-Kelet több városát is.

A hatóságok továbbra is figyelemmel kísérik a helyzetet, és felkészülnek az esetleges újabb rengésekre. Az áldozatok családtagjainak részvétét fejezték ki, és segítséget ígértek a helyreállításhoz. (MTI)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában