Ítélet

2024.02.14. 14:31

345 idős beteget vertek át az áldoktorok - Szombathelyen is "dolgoztak"

Beteg, idős embereket csaptak be azok a vádlottak, akiknek büntetőeljárásában a Szombathelyi Törvényszék hozott másodfokú ítéletet szerdán. Egymást professzornak, doktornak hívták az elkövetők, akik halálos betegségeket diagnosztizáltak a sértetteknél, gyógyításukra pedig az általuk forgalmazott termékeket kínálták. A Szombathelyi Járásbíróság által elsőfokon kiszabott büntetéseket illetően 33 vádlott esetében másodfokon helyben hagyta a Szombathelyi Törvényszék, míg egy vádlottat felmentett a vád alól.

Horváth Zoltán Szabolcs

Fotó: © Cseh Gábor

Mint arról korábban írtunk: még 2022. október 7-én hirdetett ítéletet a Szombathelyi Járásbíróság 39 olyan vádlottal szemben, akik bűnszervezetben követtek el csalást és más bűncselekményeket az azok felismerésére vagy elhárítására idős koruknál fogva korlátozottan képes személyek sérelmére. Akkor a bíróság 14 vádlottra összesen mintegy 42 év végrehajtandó szabadságvesztést szabott ki, míg 27 vádlottat többek között végrehajtásában felfüggesztett szabadságvesztésre, valamint pénzbüntetésre ítélt. 

Kettő esetben próbára bocsátást, kettő esetben pedig megrovást alkalmaztak. Emellett összesen 52,6 millió forint pénzbüntetést is kiszabott a bíróság, továbbá kötelezte a vádlottakat a polgári jogi igények megfizetésére. Szerdán a másodfokon eljáró Szombathelyi Törvényszék ezen ítéletek zömét helybenhagyta.

Egészségügyi állapotfelmérésre hívták az időseket

A vádirat szerint egészségügyi állapotfelmérésre invitálták azokat a beteg, idős embereket, akiket aztán alaposan átvertek azok a csalók, akik összesen csaknem 100 millió forinttal gazdagodtak a megtévesztett emberek kárára. A magukat orvosnak kiadó, ám többnyire csak középfokú végzettséggel rendelkező bűnözők ezeken az „egészségnapokon” olyan súlyos, gyakran gyógyíthatatlannak tűnő betegségeket állapítottak meg a gyanútlan ügyfeleknél, melyeknél csak az általuk forgalmazott eszközökkel lehetne javulást elérni.

© Cseh Gábor
Fotó: © Cseh Gábor

Több, mint 300 embert vertek át országszerte, piramisrendszerben működtek

A későbbi vádlottak összesen 345 embert vertek át. Módszerük lényege a presszionálás volt, aminek köszönhetően a gyógyulásban reménykedő betegek nem igen tudták mérlegelni azt, hogy az általuk több százezer forintért megvásárolt termék egyáltalán hatásos lehet-e, valamint az ára megfelelő-e. A bűnszervezet felépítése leginkább egy piramishoz hasonlított, melynek csúcsán a vezetők álltak, akik a büntetőper I., II., III. és IV. rendű vádlottjai lettek, A második szinten a területi vezetők helyezkedtek el, míg a harmadikon a dolgozók, üzletkötők. A csalók szinte az ország egész területén felbukkantak, így például Miskolcon, Szegeden és Szombathelyen is ”dolgoztak”.

A Szombathelyi Törvényszék szerdán hozott ítéletet

A dr. Pup Csilla bíró által vezetett másodfokú tanács apróbb változtatásokkal helybenhagyta az elsőfokú döntést, így a már 2022 óta letartóztatásban lévő elsőrendű vádlott mellett a másodrendűt is átvette a büntetés-végrehajtási szervezet, már ő is bilincsben, vezetőszáron hagyta el a tárgyalótermet. Az indokolás szerint a bizonyítékok alapján a korábban eljáró Szombathelyi Járásbíróság a cselekményeket megfelelően minősítette, azokért a törvényben előírt büntetéseket szabta ki. Így pedig az „álorvosokat” évekre kivonták a forgalomból: a főkolomposnak például 6 évet kell rács mögött töltenie.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában