Körkép

2024.02.05. 07:00

Farsangi nagyüzem volt mindenfelé Vasban: csörögtek, zörögtek, vonultak a hétvégén - rengeteg fotóval

Farsangi nagyüzem van mindenfelé: színes jelmezes felvonulások, bálok, jókedv és bolondozás jellemezte a vasi hétvégét.

Vaol.hu

Forrás: VN

Hegyháthodász

Sütő Lenke (Sipos Boglárka) és Pedró Álexándró (Kovács Alex) esküdött egymásnak örök hűséget a település farsangi bolondesküvőjén. A nászmenet a hegyháthodászi Petőfi utcáról tért rá a Kossuth utcára, amelynek teteje vélhetően a település legmagasabb pontja. 

Ezzel nem is lett volna baj, ha éppen nem rönkhúzás van a faluban, merthogy a több száz kilós farönköt – rajta a kisbíróval (Sipos Zsolt) és az ifjú párral – mozgatni kellett a lejtős partoldalban. Pontosabban mozgott az magától is, így alkalmi féket kellett szerelni a rönkre, amelyet két oldalról irányított két markos férfiember. A nászmenetet – stílszerűen – Kercsmár Kálmán polgármester vezette, aki papi öltözékbe bújt, és maga adta össze az ifjú párt a lagzis sokadalomban. Szanitéc, cigány asszony, kis pillangó és dinó is vonult a maskarás sorban, amelyből kihallatszott a muzsikaszó Horváth József Gábor harmonikás jóvoltából. 

A váti zenésznek a körmendi Senior Táncegyüttes tagjai segítettek a nótában: „Lányok, a legényt jól megbecsüljétek, ha részeg is, hazavezessétek…” Hegyháthodászban ősidők óta lány a menyasszony, fiú a vőlegény a bolondlakodalomban. Nem cserélnek szerepet, ez errefelé nem szokás. Tucatnyi fiatal – koszorúslányok és vőfélyek – őrizte a rönkre ültetett ifjú párt, mégis elrabolták hol az egyiket, hol a másikat. Ezzel mondjuk nem járt ros - szul senki, a házaknál előkerült a sör, a bor, meg a pálinka. 

Pogácsával és süteménnyel is készültek a helyiek, előbbiből kétfélét kóstoltunk, és mi tagadás, az volt az érzésünk, hogy ebben a műfajban a hodászi asszonyok a legjobbak. A bámészkodóknak antik babakocsiból mérték az itókát: a kiskorúak teát szürcsöltek, a nagyobbacskáknak meg forralt bor járt. – Gyermekkoromig vis - sza tudok emlékezni, mindig is volt rönkhúzás a faluban. Tartjuk a hagyományt, ez így természetes – mondta a polgármester. A végére nagy mulatság kerekedett, a körmendi seniorok műsora után a Ballantines zenekar szolgáltatta a muzsikát.

Tompaládony 

A faluház előtt gyülekeztek szombaton délután a tompaládonyiak: innen indult a bolondlakodalmas. A menyasszony szerepét Molnár Ildikó polgármester vállalta, kérőjét, a vőlegény Andrást Szalay Adél formálta meg. A színes menet végigvonult a falun. Volt, aki bohócnak, más híres labdarúgónak, tündérnek, tűzoltónak, betörőnek, légiutas-kísérőnek öltözött. Az idei mókás farsang volt a harmadik. A résztvevők bizonygatták: jövőre ismét találkoznak. 

Tompaládonyban friss a hagyomány
Fotó: Horváth László

Uraiújfalu 

Maskarás felvonulással és kiszebábégetéssel tettek próbát a tél elűzésére Uraiújfaluban szombaton. A díszes kompánia délután a jákfai faluvégen gyülekezett, ahol a nicki Fergeteg néptáncegyüttes csapata ropta. Innen a feldíszített traktorral az élen – amelyen a máglyára vetendő Kisze Tünde, a kiszebáb is utazott – vonultak tovább a farsangolók énekelve, kereplőkkel és karikás ostorral zajt csapva, hogy még négy megállónál szórakoztassák a falu népét. 

Útközben egyre többen csatlakoztak a vonulókhoz, mindenki feltűzhette saját gondűző céduláját a kiszebáb ruhájára, hogy aztán minden gonddal-bajjal együtt égjenek el a művelődési ház udvarán felállított máglyán. Elégett az irigység, a betegség, a bánat, a háború, a szegénység, az egyedüllét. A hangulatos délután zárásaként az ünneplők zsíros kenyeret falatoztak lila hagymával, mellé forralt bort és forró teát kortyolgattak.

Kőszegdoroszló 

Itt a farsang, áll a bál! – farsangi batyus bálba várta a vendégsereget szombaton Kőszegdoroszló önkormányzata. Előtte vidám maskarás felvonulás vezetett a tűzoltószertártól a faluházig. Harmadik éve hívják jelmezes sétára a falu népét: az idén is csörögtek, zörögtek, hangoskodtak, kerepeltek, úgy vonultak a szép időben a patak mentén a doroszlóiak. Bolondlakodalmat most nem tartottak, ám felelevenítették a télűző hagyományt: gondűző cédulákkal teleaggatott, kis szekéren húzott kiszebábot égettek a faluház udvarán, hogy a gondtól, bajtól, bosszúságtól, irigységtől biztosan megszabaduljanak. 

Kőszegdoroszlóban is űzték a telet
Forrás: VN

Népi muzsikára táncolták körbe az égő kiszebábot, utána a gyerekek-felnőttek jelmezbemutatója következett. Korda Györgyöt és feleségét, Balázs Klárit (Németh Péter, Stariczbüchler Kitti), az A klinika sorozatból Brinkmann professzort és Hildegard főnővért (Torda Sándor, Petrovics István), egy beteget (Király László); dinót (Olgyai Manuel), mexikóit (Kádár Hunor), kalózlányt (Olgyai Johanna); aztán cigány asszonyt, Barbie-t, Hamupipőkét, napraforgócsokrot is láthatott megelevenedni a közönség. A kőszegszerdahelyi Kaméleon Színjátszókör három tagja vállalta a zsűriszerepet – nehéz dolguk volt, több döntetlen született, sokan kaptak ajándékot az ötletes maskarákért. Mulatsággal folytatódott a program, közben tombolasorsolásra is jutott idő. A bálban Soós Zoltán zenélt. 

Egyházashetye

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában