Háromfős delegáció

2024.02.11. 16:50

Kínai vendégek véleménye vármegyénkről: itt minden nyugodtabb

Vas vármegyével ismerkedtek a kínai Guangxi tartományból érkezett vendégek. Idegenvezetőjük Marton Ferenc, a vármegyei közgyűlés alelnöke volt.

Horváth László

Pang Yan Ni, Pan Yu Jin, Li Ping Ling, dr. Németh Sándor Bük polgármestere, Marton Ferenc a vármegyei közgyűlés alelnöke

A turisztikai szakemberek Pan Yu Jin, Pang Yan Ni, Li Ping Ling az elmúlt hétvégén ellátogatottak Mesteribe, megnézték a Jánosházán működő festékgyárat, de felkeresték Bükfürdőt, Sárvárt, illetve a többi turisztikai desztinációt. Részt vettek a győrvári böllérfesztiválon is. Nagy érdeklődéssel hallgatták a beszámolókat, minden apró részletre kíváncsiak voltak. Idegenvezetőjük, a vármegyei közgyűlés alelnöke, Marton Ferenc volt.

- A mostani látogatás egyik célja az volt, hogy elmélyítsük a két régió közti turisztikai együttműködést – mondta lapunknak Pan Yu Jin. – Szeretnénk jobban megérteni a vasiak hagyományait, tradícióit. Keressük azokat a lehetőségeket, ahol egymástól tudunk tanulni. A másik célunk, hogy találjuk meg annak a konkrét irányát, miként érkezet Vasba, illetve hozzánk több turista.  

Pan Yu Jin lapunknak mosolyogva elmesélte: nagyok a különbségek a két régió között, majdhogynem teljesen ellentétek. Guangxi egy ötvenmillió lakosú tartomány a vietnámi határ mellett. Náluk az embernek gyors az élritmusa és jóval nagyobb a népsűrűség. Vas vármegyével kapcsolatban azt tapasztalták, az itteniek nyugodtabban élnek. Nagy hagyománya van a fürdőkultúrának. Ezt jelzi az is, milyen sok gyógyfürdő van ebben a térségben.

Bükfürdőn dr. Németh Sándor Bük polgármestere vezette körbe a delegáció tagjait, akik mielőtt bementek volna a fürdőbe megismerték a különös múltját, megnézték a tavaly átadott Termál teret.

Vas vármegyének 2011-től van hivatalos kapcsolata a kínai tartománnyal. A múltban többször történt már oda-vissza látogatás, együttműködést kötöttek a felsőoktatásban, de volt év, amikor a Vas-vármegyei Rendőr-főkapitányságra érkezett delegáció. A koronavírus ideje alatt intenzív volt a kapcsolat. Komoly támogatás, fertőtlenítőszerek, maszkok érkeztek onnan vármegyénkbe – hangsúlyozta a közös kapcsolatokról Marton Ferenc. 

A tizenhárom évvel ezelőtt aláírt megállapodás alapvető célja az egyenlőségen és kölcsönös előnyökön alapuló együttműködés és cserekapcsolatok kialakítása a gazdaság, a kereskedelem, a tudomány, a technológia, a kultúra, az oktatás, a sport és az egészségügy területén. Guangxi Kína egyik déli tartománya, annak Vietnámmal közös határa mellett. Az itt élő csuangák 14 milliós lélekszámukkal Kína második legnagyobb nemzetiségének számítanak. A fővárosa Nanning. A feljegyzések szerint régió elhelyezkedése miatt mindig a kínai civilizáció határterületének számított.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában