A nagyszülők is segítettek

2024.02.06. 07:00

Nem értek oda a kórházba - Otthon, a nappali kanapéján született meg Liza baba

Tóth Judit

A kislány olyan gyors volt, hogy már nem volt idő bemenni a kórházba, otthon született.

Forrás: Szendi Péter

A szülésnél - ami komplikációmentesen zajlott - az apuka mellett a nagyszülők segítettek. A család két és fél éves fiúgyermeke, Hunor békésen aludt, miközben kishúga megszületett. 

- Múlt vasárnap - január 28-án - kora este még befestettem a hajamat. Boltban is voltam bevásárolni, semmi nem utalt arra, hogy közel a szülés. Este menetrend szerint zajlott minden, megfürödtünk, megvacsoráztunk, lefeküdtünk és tévéztünk. Éjjel fél tizenkettő tájban éreztem kisebb összehúzódásokat, de nem gondoltam annyira komolynak a helyzetet, hogy elinduljunk a kórházba. Amikor viszont kimentem a mosdóba, egyből tolófájásaim lettek. Azonnal hívtuk a férjem szüleit, hogy jöjjenek, mert itt az idő. Kisfiunk, Hunor a szobában aludt, rá vigyáztak volna a nagyszülők, akik szerencsére nagyon közel laknak hozzánk. Talán két perc sem telt el, ott voltak nálunk - mesélte a most már kétszeres körmendi édesanya, Rita. 

Az édesapa, Martin így emlékszik a múlt vasárnapi történésekre: A feleségem elkezdett öltözködni, cipőt venni, de már nagy fájdalmai voltak. Úgy volt, hogy indulunk a kórházba. Én lefutottam, beindítottam a kocsit, hogy egy kicsit bemelegedjen az utastér. Aztán pár másodperc alatt változott a helyzet: Rita jelezte, hogy ő sehova nem tud menni, mert a baba feje már kint van. Annyi időnk volt, hogy levetkőzzön, és ledőljön a kanapéra. Hirtelen történt minden, megijedni vagy bepánikolni sem tudtunk. Rita próbálta visszatartani a babát, de már lehetetlen volt - mondta az apuka, aki 23 óra 52 perckor tárcsázta a mentőket. A diszpécseri szolgálattal beszélt, de közben igencsak felgyorsultak az események, így a telefont a tűzoltóként dolgozó nagypapa vette át. Ő kalauzolta a Molnár Lajos utcai társasházig a mentőket.

Forrás: Szendi Péter

Rita eredetileg február 12-re volt kiírva. A kis Liza azonban két héttel korábban, a 38.héten jött világra. A szülés során nagy támogatást jelentett a nagymama, aki a lakás nappalijában a lehető legnagyobb higgadtsággal kezelte a helyzetet. A köldökzsinórt - ami az újszülött kislány nyakára volt tekeredve - az apuka vágta el, miután megérkeztek a mentőszolgálat munkatársai. A körmendi mentősök rendkívüli szakmai hozzáértéssel látták el az anyukát és a kisbabát. -Nagyon hálásak vagyunk nekik, profik voltak. Nyugodtságot sugároztak, tették a dolgukat, így én sem idegeskedtem - fűzte hozzá Rita, akit a kis Lizával együtt Szombathelyre szállítottak. Ott megélhették az aranyórát. Az édesanya és az édesapa felejthetetlen pillanatokat tölthetett kislányával. A Markusovszky Kórház orvosai mindent rendben találtak, így múlt csütörtökön délelőtt az anyukát és a babát hazaengedték. 

- Soha nem gondoltam volna, hogy otthon szülök majd. A kisfiunk, Hunor nagyon nehezen lett meg annak idején. Indított szülés volt, egy napig vajúdtam, végül úgy kellett "kikönyökölni" belőlem. Akkor nem volt komplikációmentes a helyzet. Ehhez képest Liza rendkívüli gyorsasággal érkezett, nagyon vártuk és nagyon örülünk neki. Hunor pedig békésen aludt a szobában, miközben megérkezett a kishúga. Egyelőre ismerkedik a kistestvérével, simogatja, betakarja - mondta a 28 éves anyuka. 

Az anyakönyvezés folyamatban van, hogy melyik település lesz a kislány születési helye, egyelőre a szülők sem tudják. Többféle információjuk van: lehet, hogy Körmend, lehet, hogy Szombathely. Ráadásul olyan szabályról is hallottak, hogy az a születési hely, ahol a méhlepény "megszületik". Ez Hegedüsék esetében Balogunyom környékén volt a mentőben, a szombathelyi kórházba menet.  

Martin Ausztriában dolgozik, most apaszabadságát tölti. Minden percet kihasznál a családjával, immár kétgyermekes apukaként. TJ 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában