Rendkívüli sajtótájékoztató

2024.03.22. 11:45

Bérfejlesztés: A szombathelyi óvónőknek tízezrekkel kevesebb jár? (Frissítve)

Nem kapták meg a 32,2 százalékos bérfejlesztést a szombathelyi óvodapedagógusok, mert a baloldali vezetésű önkormányzat nem fizette ki. A szombathelyi óvónők átlagos bruttó bére mintegy 50 ezer forinttal kevesebb, mint máshol - tudtuk meg Illés Károlytól, a szombathelyi közgyűlés Fidesz-KDNP frakciójának vezetőjétől pénteki rendkívüli sajtótájékoztatóján.

Tömböly Ágnes

Illés Károly rendkívüli sajtótájékoztatón szólította fel a baloldali városvezetést: fizessék ki az óvónőknek, ami jár nekik

Fotó: © Cseh Gábor

Az óvodapedagógusoknak (járó) 32,2 százalékos bérfejlesztés Szombathely tekintetében nem valósult meg - kezdte rendkívüli sajtótájékoztatóját pénteken az Aréna óvodánál Illés Károly.

© Cseh Gábor
Rendkívüli sajtótájékoztatót tartott Illés Károly frakcióvezető a szombathelyi Aréna óvodánál
Fotó: © Cseh Gábor

Országos átlagban 630 ezer forint az óvodapedagógusok átlagbére, ez Szombathelyen mindössze csak 582 ezer forint

  - fogalmazott a frakcióvezető, majd két levelet is felmutatott: az egyiket Nemény András polgármester írta Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak, ahol a 32,2 százalékos béremelés forrását keresi polgármester úr - hallottuk Illés Károlytól.  A válaszlevélben az államtitkár sajnálatának adott hangot, hogy az országos 630 ezer forintos bruttó átlagbérrel szemben Szombathelyen csak 582 ezer forintra emelkedett az óvodapedagógusok bruttó átlagbére. 

Egyértelműen leírja a levelében, hogy a 32,2 százalékos bérfejlesztéshez szükséges forrás pedig rendelkezésre áll: azt '24. január 29-én, illetve '24. február 27-én folyósította  kincstár

- húzta alá Illés Károly, hozzátéve: összességében 33,07 százalékos bérfejlesztésnek megfelelő összeg áll az önkormányzat rendelkezésére. 

A Fidesz-frakció felszólította Nemény Andrást, hogy a szombathelyi óvodapedagógusoknak fizessék ki a nekik járó bérfejlesztést. 

Azt a kérdést is feltette: miért jár kevesebb a szombathelyi óvónőknek, mint az ország más részein? 

Utalt arra is: remélik, nem a gyurcsányi politika gyűrűzött be Szombathelyre, és azért nem adják oda ezt a többletforrást az óvodapedagógusoknak, hogy ezzel esetleg a kormány ellen hangolják az önkormányzati struktúrában dolgozókat. Megtudtuk: kis híján 590 millió forinttal kap többet idén a Magyar Államkincstártól a szombathelyi önkormányzat az óvodapedagógusok bérfejlesztésére, mint tavaly. Ez címkézett támogatás, tehát amit nem fizetnek ki a szombathelyi óvónőknek, azt vissza kell majd utalnia a városnak a központi büdzsébe. Kérdésünkre Illés Károly szólt arról is:

- Ha itt hiba történt, és nem vették észre - hiszen volt már arra példa, hogy egyszer 1 milliárd forintot nem talált meg az önkormányzat a saját számláján -, akkor az az üzenetem: polgármester úr ne korcsolyázzon, ne táncikáljon, ne pingpongozzon, ne rollerezzen, hanem álljon neki 4 és fél év után dolgozni!  

Kérdéseinket az ügyben elküldtük a városházának is. 

Frissítve!

Kérdéseinkre - így például arra, mennyi dolgozót érintett a bérfejlesztés(?) - nem kaptunk választ. Helyette dr. László Győző oktatásért felelős alpolgármester közleményben reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra. Szerinte valótlanságoktól hemzsegő sajtótájékoztatót tartott az óvodai bérfejlesztések kapcsán Illés Károly. 

Az igazság az ott elhangzottakkal szemben az, hogy a kormánytól kapott valamennyi forrást az óvodai szektor (és a bölcsődékben dolgozó pedagógusok) béremelésére fordítottuk, és mivel ez az összeg nem állt összhangban a kormányzati kommunikációban megfogalmazott mértékkel, kerestük a lehetőségét annak, hogyan tudnánk még több pénzt juttatni az óvodai dolgozóknak

- írta László Győző, hozzátéve: "Érdemi válasz - de legfőképpen plusz pénz - nem érkezett, csupán egy olyan levél, melynek állításait a jövő hét folyamán tételes pénzügyi kimutatásokkal is meg fogjuk cáfolni". 

Az alpolgármester szerint a szombathelyi önkormányzat az óvodai, bölcsődei ágazatban dolgozó munkatársait mindig is kiemelten megbecsülte, az idén beérkezett összeget pedig az utolsó fillérig bérfejlesztésre fordította - közölte. Mindez alapján újabb kérdéssel fordultunk a városházához, hogy megtudjuk: az óvodapedagógusok bérfejlesztésére fordítandó kormányzati többlettámogatásból finanszírozta-e az önkormányzat az óvodai dolgozók és a bölcsődékben dolgozók 2024. évi béremelését? 

Ha választ kapunk, közöljük. 
 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában