Választás 2024

2024.04.25. 08:30

Azonos grafika a városi cégek és az ÉSZ plakátjain: reagált az Agora ügyvezetője

Az Éljen Szombathely Egyesület (ÉSZ) arculati elemei láthatók az Agora plakátjain – hívta fel a figyelmet a napokban dr. Szendrő-Németh Tamás civil blogger, aki aggodalmát fejezte ki amiatt, hogy mindez közpénzből történik. Reagált Horváth Zoltán, az Agora ügyvezető igazgatója.

Tömböly Ágnes

Az Éljen Szombathely Egyesület és az Agora Savaria NKft. plakátjai egymás mellett

Fotó: VN-grafika

Mint arról tegnap írtunk: a szombathelyi Emlékmű, székesegyház és víztorony körvonala látszik az Agora Savaria NKft. óriásplakátjain, hirdetésein. Az arculati elem azonban az Éljen Szombathely Egyesület honlapján is megtalálható – mutatott rá legutóbbi videó bejegyzésében dr. Szendrő-Németh Tamás, aki aggodalmának adott hangot, hogy mindez közpénzen történik. 

Kérdéseinkkel megkerestük az Agora Savaria Kulturális és Médiaközpont NKft. ügyvezető igazgatóját, Horváth Zoltánt. 

A kérdéses grafikákon szombathelyi történelmi jelképek (a Székesegyház, a Víztorony, az Emlékmű) sziluettjei láthatóak. A grafikákon szereplő szombathelyi történelmi épületeket ábrázoló sziluettekre/ábrákra védjegy oltalom nem áll fenn, így azok tudomásunk szerint ingyenesen bárki által szabadon felhasználhatók, az internetről szabadon elérhetők, letölthetők, újabb grafikai elemekbe beépíthetők

 - írta válaszában Horváth Zoltán.

Nézzük meg a plakátokat!

Kerestük az interneten: az Éljen Szombathely Egyesület honlapján található meg az Agora által (is) használt grafika. Ha ugyanis valaki egy percet szán rá és figyelmesen megnézi a baloldali tömörülés választási plakátjait, az Agora plakátjait és a Szova NZrt. hirdetéseit, láthatja: 

a választási plakátokat és a városi cégek hirdetéseit készítő grafikus(ok) nem csak úgy találomra tette/tették egymás mellé a szombathelyi középületek és fák(!) sziluettjeit, hanem egy gondosan kitalált és kivitelezett szellemi alkotást, egy szellemi terméket, egy arculatot helyezett/helyeztek el. 

 

Éljen Szombathely
A bal oldalon az ÉSZ választási plakátjai, a jobb oldalon az Agora hirdetései: a középületek és a fák(!) sziluettje, sorrendje, távolsága is ugyanaz 
Fotó: VN

Beszédes az is, hogy amíg az Agora Savaria NKft. más hirdetésein és honlapján a zöld színt használja, addig ezeken a plakátokon a kék színt használták, ami az ÉSZ választási plakátokon is visszaköszön. A két plakát között egy különbség látszik: az "O" betű alatt az egyiken a város címere, a másikon az ÉSZ logója van. 

ÉSZ
Az Éljen Szombathely Egyesület választási plakátja
Fotó: VN/Facebook

  

Agora
Az Agora plakátja az ÉSZ-plakátok előtt jelent meg, és egy időben is kint voltak 
Fotó: VN/Facebook

Több tízmillió forint közpénz hirdetésekre 

Ismert, identitáserősítés címén az önkormányzati tulajdonban lévő gazdasági társaságok összesen több tízmillió forintot költenek el egy tavalyi közgyűlési döntés alapján hirdetésekre az önkormányzati választás évében. A közgyűlési határozat végrehajtásáért a város polgármestere, Nemény András mellett Horváth Soma, László Győző és Horváth Attila alpolgármesterek is felelősek. 

Horváth Zoltánt ezért kérdeztük arról is, kapott-e utasítást politikai döntéshozóktól arra vonatkozóan, hogy ezeket az arculati elemeket használja az Agora hirdetések során, ám erre a kérdésre nem válaszolt. 

Dr. Szendrő-Németh Tamás civil blogger hétvégi videójában felidézte: az ügyvezető igazgató az LMP-nek a tagja, s nem mondott le párttagságáról, amikor az Agora, majd a szombathelyi médiaközpont vezetésével is megbízták. 

   

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában