kultúra

2018.07.28. 20:00

Iseumi Játékok: Miska a mi hősünk – Ma este Csárdáskirálynő

A múlt századfordulós orfeum úgy működött, mint valami titkos szentély, úgyhogy jó helyen van Kálmán Imre nagyoperettje az Iseumban.

Ölbei Lívia

A Csárdáskirálynő orfeumi kulisszák között kezdődik, ott, ahol a vörös függönyös szeparékban minden megtörténhet, ami a Monarchia nappali fényében tilos. De elvehet-e egy herceg egy orfeumi énekesnőt? A zalai Kvártélyház Szabadtéri Színház békebeli díszletek között vitte színre az operettet, amely a szombathelyi szimfonikusok közreműködésével kapott helyet az iseumi programban. Pénteken este összpróba van, a szentély homlokzata csöndben figyeli a fejleményeket. Orfeusz az alvilágba indul. Fölöttünk bársonyos az ég, az Iseum körül tényleg béke van. A fogyó hold elbújik. Gondolunk egyet Mohácsi Jánosra, aki 1993-ban Kaposváron Ady Endrét is meghívta a Csárdáskirálynő orfeumába és a Monarchia süllyedő hajójára. És gondolunk Bacsó Péterre, aki Udvaros Dorottyát lökte be a színpadra, hogy akkor is, csak azért is elénekelje: Te rongyos élet, bolondos élet, mitől tudsz olyan édes lenni, mint a méz. Mintha nagy hajón ringatóznánk. Szilvia, Edwin, Bóni, Cecília – rég látott, jó emlékeket idéző zalaegerszegi színészek. És akkor megjelenik az „öreg szeparépincér”, Miska szerepében Szerémi Zoltán (WSSZ. Miska a mi hősünk. Fanyar, elegáns. Még több operettet Szerémi Zoltánnak. A rendező, Tompagábor Kornél a nézőtérről megtapsol egy apró ötletet. A helyzet fokozódik. Most már csak azért drukkolunk, hogy ma este az időjárás is beleegyezzen a Csárdáskirálynő-premierbe. Ezek a dallamok különben tényleg mindent kibírnak, sose kopnak el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában