Frissen Vasból

2021.08.11. 15:30

Komoly célokért küzdene Szombathelyen – Golomán Györggyel beszélgettünk

Átigazolási bombaként robbant a hír, hogy a válogatott Golomán György a Falco KC Szombathely kosárlabdacsapatában folytatja a pályafutását. A kiváló center már bő egy hete a bajnokcsapattal készül.

Tóth Gábor

Golomán György Körmenden ismerkedett meg a kosárlabda alapjaival és járta végig a szamárlétrát, a Rába-parti együttes színeiben lett élvonalbeli játékos. Egy NB I.-es szezon után, 17 évesen azonban távozott a piros-feketéktől. Az első években az amerikai egyetemi bajnokságban játszott, majd Japánban kosárlabdázott, a tavalyi szezonban pedig a belga élvonalbeli Charleroi gárdáját erősítette – márciusban dőlt ki sérülés miatt. Belgiumban 11 bajnokin 21 perceket töltött a pályán, 10,2 pontot és 4,8 lepattanót átlagolt.

– A Falcóval már régóta kapcsolatban álltam, jólesett, hogy a klub hosszú ideje érdeklődött irántam – jelezte a 25 éves, 211 centis, palánk alatt bevethető Golomán György. – De sokat nyomott a latban az is, hogy a klub a Bajnokok Ligája főtábláján indul – szerettem volna megmérettetni magam Európa egyik legdinamikusabban fejlődő sorozatában. Továbbá a Falco a bajnokságban és a kupában is az aranyéremért küzd, ami mint minden sportolót, engem is motivál. A Nagy Lajos Gimnáziumba jártam középiskolába, ismertem a várost. A csapattársak nagy részét pedig a korosztályos és a felnőttválogatottból ismertem. Vagyis tudtam, hogy a beilleszkedéssel nem lesz problémám. Így is történt, jó közegbe kerültem. Nem mellesleg közeleg a 2022-es Európa-bajnokság – a nemzeti csapat szempontjából is szerencsés, ha a válogatott több játékosa egy csapatban szerepel. Több klub is érdeklődött irántam, minden szempontot figyelembe vettem, amikor elfogadtam a Falco ajánlatát – meggyőződésem, hogy jó döntést hoztam.

– A talpsérülésem már a múlté, sikerült teljes mértékben felépülnöm – tette hozzá Golomán György. – Azóta már játszottam két felkészülési mérkőzést a válogatottal, és bő egy hete dolgozom a Falcóval – nincs fájdalmam. Fizikálisan rendben vagyok, de játékban még utol kell érnem magam, ismét meccsritmusba kell lendülnöm. Közel négy hónapot hagytam ki, ez ilyenkor természetes folyamat.

– Közel nyolc évet töltöttem el külföldön, három földrészen pattogtattam, ideje volt már hazatérnem – folytatta Golomán György. – Szeretnék egy kicsit több időt eltölteni a családom, a barátaim közelében. Szeretnék csak a kosárlabdára koncentrálni, jó formába akarok lendülni az Eb-ig. A Falcóval minden esélyünk megvan arra, hogy eredményes szezont fussunk mind a hazai, mind a nemzetközi porondon – óriási eredmény lenne például továbbjutni a BL-csoportból. Jó játékosok alkotják a keretet, a szakmai stáb már bizonyított az elmúlt években, rendezett a háttér, nagy szurkolói bázis van a csapat mögött.

– Természetesen a régi barátaimtól, körmendi csapattársaimtól kaptam egy kis zrikát, amiért a Falcót választottam – árulta el Golomán György. – De ilyen esetben ez így szokás. Alapvetően az ismeretségi köröm zöme megértéssel fogadta a döntésemet – és szurkol nekem, támogat engem. A Falco évek óta az egyik legjobb csapat az országban, megtiszteltetés egy ilyen komoly, rendre merész célokért harcoló klubhoz tartozni. Minden erőmmel azon leszek, hogy hasznos tagja, az egyik vezéregyénisége legyek a társaságnak. Nyolc év után tértem vissza a magyar bajnokságba, magamnak és mindenki másnak is szeretném megmutatni, hogy mennyit fejlődtem az elmúlt években – de természetesen még szeretnék előrébb lépni, fejlődni, amire a Falcónál minden bizonnyal lesz lehetőségem. Nagyon jó érzésekkel készülök a bajnoki rajtra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában