Mesélő házak

2021.01.23. 07:00

Csánig eleven kövei

2012-ben egy repedést fedeztek fel a csánigi templom kőporral vakolt déli falán. A jelenség arra utalt, hogy a falu közepén álló, palatetővel fedett, egyszerű kis épület középkori lehet.

Feiszt György

Fotó: Feiszt György

A levéltárban szerencsére fennmaradt a Csornai Konvent 1438 májusában kiállított oklevele, amelyben a hiteleshely arról tett jelentést Albert királynak, hogy Báthory István országbíró parancsára a Csánig faluban lévő, per alatt álló birtokokat a Répce folyón lévő malommal együtt Kisfaludy Antalnak és Miklósnak birtokába adta. Az oklevél a csánigi birtokok határait a faluban ekkor már álló, kőből épült, mindenszentek tiszteletére szentelt templomhoz képest határozta meg. Aigner Géza plébános kitartó utánjárásának köszönhetően 2013-ban megkezdődött a műemléki felújítás, amely a XV. századi dokumentumot igazolta.

A templom déli falán napvilágra került a befalazott Árpád-kori kapu. A vakolat alól egymást követően bukkantak elő a román kori ablakok, egy gót stílű kőből faragott mérműves ablakkeret és egy reneszánsz párkánykő. A hívek több millió forintos adakozásának köszönhetően a templombelsőben végzett restaurátori munka a szentélyben középkori falfestéseket és az Oltáriszentség egykori őrzési helyét, egy kőkeretes pasztofóriumot tárt fel. A templomhajóban láthatóvá vált a „Légy hű mindhalálig és neked adom az életnek koronáját” felirat, bizonyítékaként annak, hogy az 1500-as évek végétől az 1700-as évek elejéig az evangélikusok használták a templomot, amelynek falai között az 1590-es években két evangélikus lelkészt is avattak.

Kazó István főesperes 1698-ban tett egyházlátogatása idején a település 170 lakójából csak hét volt katolikus. A csánigi régészeti munka igazolta azt a régi szokást, hogy a kövek vagy a téglák közé helyezett korabeli pénzzel datálták az építkezést. A pasztofóriumot kibontó restaurátor a vakolatban egy 1860-ban vert pénzérmét talált. A XIX. századi kőműves ezzel jelezte az utókornak a befalazás időpontját. A csánigi egyházban szinte az alapítás minden évszázadából látható valamilyen emlék, bizonyítva a sok, fáradhatatlan munkát, ami az evangélium szavai szerint „élő kövekké” tette a kis templom építőelemeit.

Kiemelt képünkön: A csánigi templom eredete a középkorig nyúlik vissza

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!