Hírek

2013.05.22. 12:55

A muzsikálás kreatívvá tesz

Megkezdődött a vizsgaidőszak a zeneiskolában, a gyerekek számot adnak technikai tudásukról többnyire zárt vizsgákon, előadókészségükről pedig hangversenyeken, hogy a szüleik is hallják, mennyit fejlődtek. A tanévzáró hangverseny június 11-én lesz.

Merklin Tímea

A zeneiskola mindennapjairól Brandisz Mártonnal beszélgettünk, aki fél éve igazgatója a Bartók Béla Zeneiskolának, célkitűzéseiben folytatni kívánja elődje, Orosz Sándor munkásságát, aki 13 évig vezette az intézményt, a zenetanulási hagyományokat minden körülmények között fenntartva. A zenetanulási kedvet azonban nem könnyű ébren tartani.

- Egyre nehezebb az iskola helyzete, de szerencsére tudjuk tartani a létszámot. Idén 1005 gyerek jár ide, tavaly 997 növendékünk volt. Nem panaszkodhatunk, annak ellenére, hogy sok változás minket kedvezőtlenül érint. Például azzal, hogy bevezették a mindennapos testnevelést az általános iskola 5-9. osztályaiban, a diákoknak egyre több a délutáni elfoglaltsága, szűkebb a mi terünk, egyre nehezebb a zeneiskolával időpontot egyeztetni.

Óriásit fejlődött az informatika, előtérbe került az internetes zenefogyasztás, zenehallgatás, így nem annyira motiváltak a gyerekek, miért is kellene zenét tanulni, hiszen minden ott van a neten. Lemezeket sem gyűjtenek, hiszen a családoknak erre nincs pénze. Nehézséget okozott a demográfiai hullámvölgy is - tudjuk meg Brandisz Mártontól.

 

 

Brandisz Márton igazgató a Székesfehérvárt ábrázoló középkori metszettel, amit jutalmul kaptak: a Bartók zeneiskola hozta el a legtöbb díjat az Alba Regia versenyekről az elmúlt három évtizedben (Fotó: Kiss Teodóra)

 

- A gyerekek számára egyre fárasztóbb a mindennapos gyakorlás, mert egyre kevesebb az idejük. Természetükben a mai diákok türelmetlenebbek, ha nincs sikerélményük, nem nagyon küzdenek. Akik mégis, azok viszont szép sikereket érnek el. A zenét tanuló gyerekek kreatívabbak, jobban bánnak az idővel, a kamaramuzsika fejleszti az alkalmazkodókészséget is.

A 2012-13-as tanévben elért eredmények között szerepel: a Kisújszálláson rendezett XI. Országos Kürtversenyen II. díjat kapott Bokor Patrik, felkészítő tanára: Szőllősi Balázs, zongorakísérő: Bejcziné Németh Tünde; III. díjat kapott Vígh Gergő, felkészítő tanár: Buza Gáspár, zongorakísérő: Vitályosné Lasics Andrea. A budapesti VIII. Országos Czidra László Furulyaversenyről I. díjat és különdíjat hozott el a kamaraegyüttes: Gáspár Fanni, Mukics Júlia, Nagy Zsófia, Kocsis Orsolya, Paulik Ráhel, egyik felkészítő tanáruk, Békefi Antal Attila pedig különdíjat kapott. Ugyanitt kapott különdíjat Orbán Áron is, tanára: Völgyi Bálint Máté, zongorakísérő: Mészárosné Lengyel Szabina.

A Száz év zenéje zenetörténeti versenyen Cum Laude díjat kapott Dankóné M. Mariann csoportja.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!