Hírek

2016.05.23. 15:37

Nem lesz sztrájk a Luk-nál! – Sikerült megállapodni a bérekről

Négy-, illetve kétszázalékos béremelést kapnak a dolgozók, a már megkapott öt, illetve hét százalékon felül. Augusztusban kollektív szerződés készül.

Budai Dávid

Az LuK Savaria Kuplunggyártó Kft. szerkesztőségünkhöz eljuttatott sajtóközleményéből kiderül, hogy a cég vezetése megállapodott a vállalatnál működő Szombathelyi Autóalkatrészgyártó Dolgozók Független Szakszervezetének, valamint a Kuplunggyártó Vasas Alapszervezetének (KUVASZ) képviselőivel. A megállapodás értelmében a munkáltató 2016. június 1-jétől – bércsoportonként differenciált módon - a 2016. január 1-jétől biztosított 5 százalékon, illetve 7 százalékon felül további 4 százalék, illetve további 2 százalék alapbér-kiegészítést fizet. A havibéres munkavállalók számára az átlagos 10 százalék béremelésen felül további 2 százalék alapbér-kiegészítést ad a cég. A felek megállapodtak, hogy a munkáltató a 2016. május havi bér kifizetésével egyidejűleg – bércsoportonként differenciált módon – 30 ezer forint, illetve 15 ezer forint egyösszegű kifizetést teljesít. A megállapodás aláírása után Michael Reinig, az LuK Savaria Kft. ügyvezetője elmondta: „Örülünk annak, hogy a szakszervezetek képviselőivel együttműködve minden fél megelégedésére szóló megállapodást tudtunk aláírni”.

Mint ismeretes két héttel ezelőtt, péntek 13-án a szakszervezetek demonstrációt tartottak a gyár előtt, ahol sztrájkot helyeztek kilátásba, amennyiben nem sikerül megállapodni a béremelésről.

Bognár István, a KUVASZ titkára megerősítette, nem lesz sztrájk – majd hozzátette, a bérmegállapodások lezajlottak, de a béren kívüli juttatásokat illetve az egyéb felmerülő kérdéseket kollektív szerződésben fogják rögzíteni. Ennek kidolgozása augusztusban várható, hatályba lépése pedig valószínűleg 2017. január elsején lesz.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!