Életmód

2017.09.12. 12:02

Hogyan óvjuk meg gyermekeink fogait? (x)

A legtöbb szülő számára a gyermek fogainak épsége legalább annyira fontos, mint a megfelelő mennyiségű napi gyümölcsmennyiség bevitele, illetve a jó fizikai állapot megőrzése.

A gyermek fogainak milyensége hű tükre életmódjának, amely a kívülállók számára nem kizárólag étkezési szokásairól ad visszajelzést, de szájhigiéniai állapotáról is. Szülőként a legtöbben mégsem tudjuk pontosan megmondani, hogy a napi fogmosáson túl, mit tehetünk a tejfogak megóvásáért vagy éppen mikor érdemes először elvinni gyermekünket a fogászatra. Annak ellenére sem, hogy a szülők döntő hányada úgy vigyáz gyermekének fogaira, mintha a sajátja lenne. Cikkünkben összefoglaltunk nemcsak a gyermekek fogfejlődésének legfontosabb fázisait, de a fogak épségének megőrzését jelentő mindennapi praktikákat is.

Tejfogak és maradandó fogak fejlődési szakaszai

Fogazatunk fejlődésében a legnagyobb határvonalat a fogváltás időszaka jelenti, amikor a tejfogak helyét a maradandó fogak veszik át. Amikor a babák elérik a nagyjából 6 hónapos kort, megjelennek az első tejfogak, előbb rendszerint az alsó, majd felső állkapocsból.Amikor a gyermek eléri a két éves kort a rágók és a szemfogak után az összes tejfog kibújik, és ez a húsz tejfog szolgálja a rágást durván a gyermek 5-6 éves koráig. Az első maradó fogak még nem járnak fogváltással. Nem véletlen, hogy sok szülő még ezeket is tejfogaknak hiszi. 6 éves kortól ellenben megindul a fokozatos fogváltás. Egy 8 éves korú gyermeknek általában már mind a 8 elülső frontfoga megvan, melyet a kisőrlők, majd a 12 éves kor betöltésének magasságában a szemfogak követnek. A felnőtt kor legelején bújnak elő a bölcsességfogak, amellyel a fogsor immár teljessé válik.

Ha lehet, a fogmosást a szülő végezze!

Mivel a maradó fogak kinövése nem egyszerre történik, a tejfogakat is óvnunk kell a fogszuvasodástól az utolsó pillanatig. A hazai fogászati laboratóriumok szakemberei azt tanácsolják, hogy amennyiben kisfiunk vagy kislányunk maga szeretné mosni a fogát engedjük nyugodtan. Mivel azonban kézügyességük még nem megfelelő egyrészt győződjünk meg arról, hogy alapos volt-e a fogmosás, másrészt mossuk meg neki mi magunk is. Ha gyermekünk fogszabályozóval rendelkezik, akkor külön figyelmet kell fordítani a helyes fogmosásra!

Milyen fogkrémet és fogkefét használjunk?

Amikor 6 hónapos korban az első fog kibújik, még elég pusztán vizes ruhával tisztítani. Amikor ellenben már a zápfogak is előbújnak, nyugodtan elkezdhetjük a fogkefe használatát. Használhatunk manuálist és elektronosat egyaránt, az elsődleges szempont az, hogy a gyermek rászokjon, és ha lehet szeresse is meg a fogmosást. Már ekkor égető, hogy a fogkefe ne csak vizes legyen, hanem fogkrém is kerüljön rá. A gyermek 5-6 éves koráig semmi esetre se használjon fluoridtartalmú fogkrémet, mert a legtöbb hasonló korú gyermek csak egy részét köpi ki a mosdókagylóba, nagy mennyiségű gyomorba jutása pedig egyáltalán nem egészséges.

Mikro-tápanyagok szerepe a fogfejlődésben

A fogak megóvása megfelelő étrend nélkül nagyon nehéz. Igyekezzünk étrendjükben csökkenteni a feldolgozott, jelentős cukor- és zsírtartalmú élelmiszereket. A fog fejlődése szempontjából közismerten a kalciumnak van nagy szerepe. A fogászati klinikák szakemberei szerint a legtöbb gyermek bizony ebből keveset fogyaszt. Egy és három éves kor között legalább 700 mg, 3-8 éves kor között 1000 mg, majd 8 éves kortól legalább 1300 mg napi kalciumbevitelre van szüksége a szervezetnek. A legjobb kalciumforrások a tejtermékek.

Nézessük meg szakemberrel!

A ma is hatályos rendelkezések szerint 3 éves kortól már kötelező a kisgyermekek rendszeres fogászati szűrővizsgálata. Gyermekünket persze e nélkül is érdemes már egészen fiatalon, elvinni fogászatra. A fogászati szűréseken egyrészt fontos tanácsokat kaphatunk a szakemberektől, másrészt az időben észrevett problémákat ekkor még könnyebben lehet orvosolni. A megelőzésnek ugyanis gyermekfogászaton nagyobb a jelentősége, mint felnőtt szakrendeléseken. Ha a fogászatok, esetleg modern foktechnikai laboratóriumok közegét megszokja a gyermek, a későbbiekben sem fog a fogorvos székében a kelleténél jobban szorongani.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!