A szerkesztő ajánlja

2017.02.13. 19:31

Körömpörkölt - A varázsló születése

Éppen tegnap volt 130 éve, hogy megszületett Brenner József, aki aztán Csáth Gézaként mutatta meg, mi lakik az emberek lelkében.

Budai Dávid

Kosztolányi unokatestvére nagyon fiatalon, 32 évesen távozott, ám ez alatt a rövidke idő alatt is el tudott mondani jó néhány mesét, amelyek többnyire rosszul végződtek. Emléke előtt tisztelegve álljon itt egy saját, „csáthos” történet: Hát persze, hogy már megint a Witmann fiúkkal van baj! Az történt ugyanis, hogy az idősebbik fiú megint akart egy baglyot. Felöltözött, és leosont a padlásszobából. Óvatosan lépkedett, hogy nyugtalanul alvó öccse meg ne hallja. A baglyot ezúttal magának akarta, csak magának. Még alig pirkadt, amikor kilépett a kapun, és sietősen elindult az öreg Barbácné elhagyatott télikertje felé. Ott lakott a bagoly, az ő baglya - gondolta. Miközben kínosan ügyelt léptei ritmusára, sűrűn tekingetett hátrafelé, de megnyugodott, mert az utca kihalt volt. A padlásszoba azonban nem volt az. Elevenebb volt, mint szerette volna, öccse nézett utána az ablakból csalódottan. Tudta, hová tart. Egy héttel ezelőtt fedezték fel a baglyot a télikertben, ő javasolta, hogy vele is jó volna azt csinálni, mint a másikkal, de bátyja ügyet sem vetett rá. - Már nem érdekelnek a baglyok, többre vágyom mondta akkor - erre most odamegy. A fiatalabbik Witmann sietve magára kapta ruháit, és magához vett két fogót, egy egészen kicsit és egy nagyobbat, majd rövid tétovázás után bátyja hosszú pengéjű zsebkését is a zsebébe süllyesztette. Egy bagoly visít már napok óta a Barbácné télikertjében. Szárnya nincs, elröpülni nem tud. A padlásszobában most csak egy fiú alszik nyugodtan. A fiatalabbik Witmann fiú.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!