Szombathely

2014.09.03. 14:10

Térképeken az egyházmegye - A hiánypótló atlaszt a családkutatók is jól tudják használni

Szombathely - Hiánypótló kiadványt készített a Szombathelyi Egyházmegyei Levéltár. Ezután térképeken is megismerhető az egyházmegye.

Némethy Mária

A Szombathelyi Egyházmegyéről, annak változásairól 1777. és 2000. között ezentúl térképeken is tájékozódhatnak az érdeklődők. Az egyházmegyei levéltárban öten egy éven keresztül dolgoztak azon, hogy ez a hatalmas munka elkészüljön.

- Alapítása után csak kevés térkép készült az egyházmegyéről. Az egyik az 1807-es Kenedich-féle térkép, a másik az 1973-as Fábián Árpád püspök által készíttetett. A köztes időszakról, amikor pedig rengeteg minden történt, nem állt rendelkezésre ilyen összefoglalás. Például most, a térképek alapján számítjuk ki, hogy a trianoni békeszerződés, azaz 1920 előtt mekkora volt az egyházmegye területe, s hány négyzetkilométer lett utána. Családtörténeti kutatók is jól tudják használni, mert nagy segítség, hogy ránézve azonnal látható, melyik település melyik plébániához tartozott, hol kell utánanézni az adatoknak  - mondta el a legfontosabbakat a térkép hasznosságáról Pál Ferenc, az egyházmegyei levéltár vezetője.

A 12 térképet tartalmazó kiadvány, amit egy sikeres pályázatnak köszönhetően sikerült a levéltárnak  megvalósítania, hamarosan mappa formájában megvásárolható lesz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!