Szombathely

2015.01.23. 13:47

Ápolják Weöres Sándor emlékét - emléktáblát avattak

Az oladi óvoda 1990 óta viseli Weöres Sándor nevét. A költő halálának évfordulója alkalmából az intézmény falán emléktáblát avattak, amely Hogya Ferenc fafaragó művész munkája.

Szombathelyi Médiaközpont

Az óvoda dolgozói nemcsak ünnepnapokon, szavalóversenyeken, hanem a hétköznapokban is méltóképpen ápolják a szombathelyi kötődésű költő emlékét, mondja Kondics Judit óvodavezető: “Minden nap verselünk. Az ovisok szinte  valamennyi gyermekversét ismerik, szívesen mondogatják, sőt, táncolunk is azokra, és a megzenésített verseit énekeljük nap mint nap.”

Dr. Puskás Tivadar polgármester és Kondics Judit óvodavezető leplezte le a táblát (Fotó: Szombathelyi Médiaközpont)

Az intézmény sajátos profiljához tartozik a tudatos környezeti nevelés mellett az anyanyelv méltó ápolása is. Nemcsak a csoportokat, hanem a délutánokra szervezett irodalmi esteken a szülőket is igyekeznek bevonni ebbe. Weöres Sándor alakját idézte beszédében Puskás Tivadar polgármester is, aki a gyerekműsor kapcsán a jövőről is bizakodóan szólt: “Hogyha a fiatalok ilyen nyelvezetű műsort tanulnak meg, akkor tudjuk, hogy öt év múlva, ötven év múlva is ilyen szépen beszélnek majd magyarul.”

A fából készült emléktáblát az óvoda bejárata mellett helyezték el. Weöres Sándor Testamentuma olvasható rajta. “Ezek a gondolatok minden szombathelyi számára iránymutatóak lehetnek” - hangzott el az ünnepségen. A költő egyik verse egyébként a Holdra is eljut hamarosan a Puli űrszonda segítségével, egy szavazáson ugyanis sok száz másik közül a Szembe-fordított tükrök című költemény egy részletét választotta ki a közönség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!