Nehéz helyzetbe kerültek: Szombathely legrégibb cukrászdája és egy helyi grafikai cég is leállt

A járvány miatt Szombathely legrégibb, közel 100 éves cukrászdája is bezárt. A tulajdonos bízik a májusi nyitásban, de most még üres a műhely. Szombathely egyik leggyorsabban fejlődő grafikai cége is leállt. A bolthelyiségen ott a felirat: ”Kiadó”. A munkatársakat végleg elbocsátották. Itt a járvány az újratervezést hozta. A cég nem szűnik meg, de átalakul.

Gyöngyössy Péter

Szombathely legrégibb cukrászdája is bezárt. Mészáros Gábor bízik abban, hogy májusban újranyithatnak Fotó: Unger Tamás

Fotó: © Unger Tamás

Máskor így áprilisban még hétköznap délután sem lenne könnyű leparkolni a nagy múltú szombathelyi cukrászda előtt. Most itt nem lehet fagyizni. Mészáros Gábor kérdésünkre elmondta, hogy mind a szombathelyi, mind pedig a Grazban működő cukrászdájukat március közepén bezárták. Ezt tartották a legésszerűbb döntésnek, a dolgozók egészségének védelme és a gazdasági szempontok alapján is. A cégnek a két boltban és a műhelyben 26 dolgozója van. Minden dolgozójukkal megbeszélték, hogy milyen megoldást vállalnak. Van, aki elment munkanélkülinek, van aki fizetés nélküli szabadságra, van, akinél az állásidő lehetőségével éltek.

– Szerencsére évek óta folyamatosan fejlesztünk– mesélte Mészáros Gábor. – Erre megvannak a forrásaink. Most ezeket átütemeztük, így tudjuk megtartani a céget. Havonta 3-4 millió forintba kerül most is a fenntartás. Ha májusban kinyithatunk, akkor mintegy 70-80 millió forint bevételkieséssel megússzuk. A fagylalt hozza a legnagyobb bevételt. Sajnos most a legjobb hónapok kimaradnak, ezt csak jövőre tudjuk behozni.

Szombathely legrégibb cukrászdája is bezárt. Mészáros Gábor bízik abban, hogy májusban újranyithatnak
Fotó: Unger Tamás

Mészáros Gábor elnökségi tagja a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének, a szervezet szeretné elérni, hogy májusban, szigorú szabályok betartásával, de kinyithassanak cukrászdák a teraszokon.

Hegedüs Adrián közel 20 éve foglalkozik grafikai tervezéssel. Ő a tulajdonosa az egyik legnagyobb arculattervezéssel, nyomdai előkészítéssel foglalkozó szombathelyi cégnek. A megrendeléseik március óta a tizedére csökkentek. Március 17-én Adrián mind a hat munkatársának felmondott, és nem kecsegtette őket azzal sem, hogy lesz folytatás. A Szelestey utcai stúdió kirakatában most a feltűnő „Kiadó” felirat jelzi, valami változni fog. Szép történet az övé. Nincs vége, csak máshogyan folytatódik.

Hegedüs Adrián kénytelen volt elküldeni a dolgozókat
Fotó: Cseh Gábor

Volt egyszer két művészi ambíciókkal megáldott fiatalember, akiket érdekelt a számítógépes tervezés. Kezdetben csak ismerősöknek vállaltak kisebb grafikai munkákat. Szórólapot, névjegyet, plakátot. Egy albérleti szoba félreeső sarkában mindennapi munkájuk mellett esténként, hétvégén dolgoztak. Aztán eljött a pillanat 2003-ban, amikor megalapították a közös bétét. Lett egy kis irodájuk. A bevételeikből szoftvereket, modern gépeket vettek. A cég rohamosan fejlődött. Három év múlva már hatan, kicsit később már kilencen dolgoztak a stúdióban. Uniós pályázatból fejlesztettek: lett saját dekorációs műhelyük.

Adrián szerint fontos lenne, hogy a vállalkozói szférát megtisztítsák a tisztességtelen magatartást folytatóktól. Többször változtattak stratégiát a hatékony működtetés érdekében. Úgy látszott, hogy 2019 után újabb változtatásokra lesz szükség. Az alkalmas pillanatot a járványhelyzet hozta. A kieső bevételek mellett nem lehetett volna a munkabéreket fizetni. Havonta közel 3 millió forint lett volna a kiadás. Adrián úgy döntött, a járvány után átalakítja a céget. Minden munkatársát kifizette. A jövőben alkalmazottak helyett alvállalkozókra szeretne alapozni, és projektszemlélettel továbbdolgozni. A járvány után újratervezés következik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!