Állatorvosi jótanácsok - Hogyan védjük kedvenceinket a petárdázástól?

Süvít a tűzijáték, durran a petárda, és a kutyák, a macskák ijedten menekülnek amerre csak látnak, azonban számos trükk létezik kedvenceink megvédésére.

Greiner-Csapó Júlia

Az egészséges háziállatok már megszokták a civilizációs zajokat, mint például a mosogatáskor összekoccanó edények hangja, vagy a porszívóé, de a petárdáktól és a tűzijátékoktól megijednek.
 
- A petárda robbanása váratlanul éri az állatokat, a hanghatást kísérő légnyomáshullám és a vele járó villanó fény menekülésre készteti őket. Teljesen megváltozik a viselkedésük, eluralkodik rajtuk a pánikhangulat és agresszívé is vállnak - mondta Horváthné dr. Sélley Erzsébet főállatorvos. - A kutyák a félelemtől kirohannak az autók elé, fennakadnak a kerítéseken, világgá szaladnak és nem találnak haza. A kutyák mellett a macskák is veszélyeztetettek.

További problémát jelent az állatok elé dobott petárda: a robbanástól ugyanis sérülhet a szemük, a pofájuk, a lábuk. A kertes háznál élő kutyákat, macskákat engedjük be az otthonunkba, vagy zárjuk be szilveszter estére a garázsba. Gondoskodjunk róla, hogy a helyiségbe ne tudjanak petárdát bedobni. Viselkedjünk nyugodtan, érezze azt az állat, hogy biztonságban, szerető környezetben van. Ha sétálni visszük kedvenceinket használjunk pórázt. Adjunk nyakörvet a kutyánkra, hogy később azonosítani lehessen őket.

- Fontos, hogy a megvadult és világgá szaladt állatainkat az ebrendészetnél is keressük, mert a sintértelepeken csak tizennégy napig tartható egy állat, utána elaltatják - mondta a főállatorvos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!