Vízi háború a szombathelyi Fő téren (videóval, képgalériával)

Évtizedekkel korábban az iskolák feladata volt a nyári felügyelet megszervezése, ma már ez a terület iparággá nőtte ki magát. Amerikában sokan abból élnek, hogy a nyári szünet idejére bentlakásos táborokat szerveznek. A nagy kérdés itthon is minden tanévzáró után felmerül: kire bízzuk nyáron a gyermekünket?

Bajdó Bettina

Szerda délután vízi háború tört ki a Fő téren, a helyi diák-önkormányzat tagjai ugyanis úgy gondolták, itt az ideje megünnepelni a vakáció kitörését. Egy közösségi portálon tették közzé a felhívást, mely szerint Water Square, azaz Víz tér lesz a Fő térből. A felhívásra több mint százan jelentkeztek, vízi pisztollyal a kezükben várták a fiatalok a startot.

- Úgy döntöttük, hogy méltóképp ünnepeljük meg a vakáció kezdetét  - mondja Németh Márk diák-alpolgármester.  -Vízi csatát szerveztünk mára, mely nagyon népszerű a fiatalok között. A Vasivíz Zrt. is segítette a program megvalósulását, megengedték, hogy a szökőkútból töltsük újra a fegyvereinket. De nemcsak önfeledt játék vár a résztvevőkre, hanem két helyi zenekar, a The Note és aMiNdLessDate is koncertet ad.

Bár némi csúszással ugyan, de három óra után elkezdődtek a programok, zenével indult a rendezvény. Sokan nem bírták kivárni, míg az első lövés eldördül, s nyakon öntötték a másikat vízzel. A csatából a járókelők sem maradhattak ki, többüknek  jutott a vizes áradatból. A nagy melegben senki sem panaszkodott a hűsítő permetre.

A Fő téren a fiatalok pár órára feltalálták magukat, ám  a szülőknek minden évben visszatérő gond, hogy milyen  értelmes elfoglaltságot szervezzenek a gyereknek a két és fél hónapos iskolai vakációra. Ha beköszönt a nyári szünet, felmerül a kérdés, mi lesz a nyolcévessel, akit még nem lehet otthon hagyni egyedül, s mi lesz a  serdülővel, aki egy hétig jól érzi magát, aztán elkezd látványosan unatkozni, lófrál és csavarog. Kevés az olcsó, iskolai, önkormányzati, alapítványi tábor. A nagycsaládosok, az alacsonyabb jövedelműek számára a magántáborok pedig szinte megfizethetetlenek.

 

Videó: Garai Antal 'Atom'

 

 


Körmenden például az önkormányzat támogatásával indul jövő héttől egy napközis tábor. Hegedüs László ifjúsági referens elmondja, évről évre egyre több szülő íratja be gyermekét a programokra.

- Kilenctől tizennégy éves korig vártuk a gyerekeket - folytatja a referens, idén is hamar betelt a létszám. Próbálunk minden évben érdekes programokat kitalálni. Idén is lesznek sportos programok, városismereti vetélkedő, s természetesen strandolni is fogunk.  A szülők nagyon hálásak a két hét felügyeletért, ugyanis nagyon sokuknak gondot okoz a gyerek nyári elhelyezése.

Nemcsak Körmenden szerveztek nyári tábort gyerekeknek. Szombathelyen az Oladi Általános Művelődési Központ Savaria Ifjúsági Centruma is sok érdekességgel készült a fiataloknak. Szerdán Velemben tartottak foglalkozásokat a gyerekeknek. Amíg a hűs árnyékot adó fák alatt a lányok kézműves foglalkozásokon vettek részt, addig a fiúk a kis patakon építettek maguknak gátat.

- Hétfőn kezdődtek el a nyári programjaink - mondja Fazekas Gábor létesítményvezető. - Háromféle táborunk van, vízi, alkotó és kis kaland. Ma éppen Velemben vannak programok, hétfőn viszont Lukácsházán voltunk a biotájházban. Indulunk a Parkerdőbe számháborúzni, a rendőrök is jönnek majd hozzánk, s játékos feladatok segítségével magyarázzák  el, hogy mire kell vigyázni bringázás és rollerezés közben.

Fazekas Gábor hozzáteszi: a programokat úgy állították össze, hogy a kicsik és a nagyok is megtalálják a kedvükre való programot. Van olyan kislány a táborban, aki szeptemberben megy nagycsoportba - folytatja a vezető, ám általában általános iskolás diákokat iratnak be hozzánk a szülők.  A tábor öt hétig tart, s van olyan gyerek, aki több héten keresztül  jár hozzánk. Éppen ezért próbálunk minél változatosabb programokat kitalálni. Július 22-ig tartanak a táboraink, úgy alakítottuk a beosztást, hogy azért minden kollégánk tudjon pihenni.

Fazekas Gábor hangsúlyozza, a  munkatársai közül mindannyian közművelődési feladatot látnak el, úgy érzik, kötelességük a nyári felügyelet megszervezése.

Nemcsak a táborok népszerűek a nyáron, a Tó fürdő látogatottsága is megugrik hirtelen a vakáció kezdetén. Kisőrsi Ferenc, a Szova Zrt.  létesítményvezetője kérdésünkre elmondja,  próbálnak minél több programot kitalálni a fiataloknak, most hétvégén például háromnapos parti várja őket. Van csúszdaparkjuk is, melyet főként diákok használnak, ám azoknak sem kell elkeseredniük, akik megunják a fürdőzést, ugyanis van lehetőség  focira, s kézilabdára is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!