Forrnak az indulatok: civil ellenállás az új forgalmi rend miatt Kőszegen

A múlt hét óta új a forgalmi rend a kőszegi belvárosban, új közlekedési táblák kerültek ki. Sokaknak nem tetszik a városban, mintegy ezer aláírás gyűlt már össze.

Némethy Mária

"Szeretnék gratulálni a kőszegi forgalmi változásokhoz! És a Rohonci út kereszteződésébe irányított forgalom? Idáig is veszélyes volt!  Akit zavar a nagy forgalom a belvárosban, költözzön fel a hegyre!"  "Kőszegen amennyit az új táblákra költöttek, abból már talán az utakat is felújíthatták volna. Az Alsókörúton csak traktorral lehet végigmenni! Gratulálok!  Kőszeg!"  "Hatóságilag szabályozott vasfegyelem. Közlekedési táblaerdő mindenütt a városban. Csak ott nincs, ahol kellene."
  
Lapunk  SMS-véleményvonal rovatát napok óta bombázzák a kőszegiek. Tiltakoznak a múlt héten bevezetett új forgalmi rend ellen. Úgy tűnik, valóságos civil ellenállás kezd kialakulni a városban, mert oktalannak, átgondolatlannak, helyenként veszélyesnek tartják azt. Van aki a régi rend visszaállítását, más viszont átfogó rendezést szeretne. 

Kőszeg képviselő-testülete novemberben tárgyalt és határozott a forgalmi rend megváltoztatásáról úgy, hogy forgalomtechnikai szakember javaslatát is figyelembe vette. Múlt héten kikerültek a táblák, átalakult a belváros forgalmi rendje. Kőszegen ez ellen tiltakoznak. Aláírásokat gyűjtenek benzinkutaknál, boltokban.

- Amikor a változtatásról tárgyalt novemberben a testület, én ezt elleneztem - hallom Giczy József  képviselőtől, aki csütörtökön több mint 500 tiltakozó aláírást vitt be a polgármesteri hivatalba. 

- Hiába állítottak rendőröket a kihelyezett táblákhoz, hogy figyelmeztessék az embereket a változásokra, ez nem megoldás. Átfogó rendezési tervet kellene kialakítani. Amilyen kisváros ez, olyan nagy a kupi. A  polgármesteri hivatal megrendelte az átalakítást, aztán azt bevezették. A hatásával senki sem törődött. -

- Körülbelül ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze eddig - mondja Szalai Tibor  vállalkozó. - A legnagyobb gondnak azt tartom, hogy még nagyobb lett a forgalom a Rákóczi-Rohonci utca kereszteződésében, éppen ott, ahol Kőszegen leggyakrabban történnek balesetek. Felmenni a városban még csak lehet, de onnan visszajutni, már a fél várost meg kell kerülni azért, mert lezártak egy 150 méteres útszakaszt. Ez egy vicc, csak kedve nincs az embernek nevetni. Kőszegen ma az a helyzet, hogy sem a gyermekorvosi, sem a felnőtt orvosi rendelőt nem lehet gyorsan autóval megközelíteni.

Kiss Péter, a városfejlesztési bizottság elnöke nevét úgy emlegetik: önös érdekből terjesztette be a változásokat, hogy lakása előtt kisebb legyen a forgalom. 

- Szó nincs erről, sőt! - tiltakozik az elnök. - 50 méterre van az üzletem, de most legalább 500 métert kell mennem, hogy odaérjek. - Én úgy gondolom, hogy néhány ember gerjeszti ezt az egész ügyet Kőszegen, ahol az is baj, ha történik valami, meg az is, ha nem.  

A lényeg: tennünk kellett végre valamit. Öt éve átadták az új Fő teret, azóta gondok vannak a belváros közlekedésével. Nagyon jól tudja mindenki: szombaton káosz volt  a piac környékén, a Liszt Ferenc utca sarkánál milyen nagy volt a forgalom, már-már veszélyeztette a diákok átjutását egyik oldalról a másikra, vagy éppen a Fekete-kertnél a parkolással komoly gondok voltak. A demokráciába szerintem az is belefér:  tudatos közlekedéssel két hónap múltán ráébrednek a kőszegi emberek arra, hogy jobban eloszlik a városban a forgalom, vagy hogy például Szombathely felöl nemcsak a Rákóczi úton lehet bejönni a belvárosba.  

Mi változott az új forgalmi renddel? 

A Borsmonostori utcában a lakó-pihenő övezet megszűnt, az utca egyirányú a 87-es főút felé; a Felső körút  egyirányúvá vált  a Dózsa György utcától a Felső-Gyöngyös hídig; a Munkácsy utcába a volt Gesztenyésig  behajtani tilos (kivétel buszok és kerékpárosok).  

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!