bemutatták a látványterveket

2018.05.09. 20:08

Közpark az Ady tér helyén – A történelmi belváros egyik kapuja lehet

Közpark és turisztikai fogadóépület lehet a mostani autóbuszállomás helyén. A funkció-váltással teljesen átalakulhat a belváros közlekedése.

KÁNYA DÓRA

Fasor vezetne a Romkertig Illusztrációk: Somlai Mérnöki Iroda Kft.

Régóta téma, hogy a város át akarja alakítani az Ady teret, a mostani autóbusz-pályaudvart pedig új helyre költöztetnék. Az áprilisi közgyűlésen bemutatták azokat a látványterveket, amelyekből kiderül: az Ady tér helyén közpark épülhet. Megtudtuk: a fogadóépület az elképzelések szerint megmarad, de funkciója változik. A közeljövőben a Járdányi Paulovics István Romkert bejáratát a tér szélén található szórakozóhely mellé helyezik át, ezért az új koncepcióban is helyet kapott. A tér fogadóépületébe étel- és italautomatákat, nyilvános illemhelyet, szervizhelyiséget terveztek. A modern, felülvilágítókkal ellátott, betonvázas épület tetején gyepesített területet hoznának létre.

Az új, modern fogadóépület – egyelőre látványterven

Újdonság, hogy nagy zöldfelület jön létre, ezzel új közparkot kap Szombathely.

A történelmi belváros kapuja lehet az új parkosított tér, ahol turistabuszok állhatnának meg, emiatt készülne egy autóbuszöböl. Elhangzott: bár a buszok ott állnának meg, a parkolás már máshol történne, a téren csak le- és felszállásra lenne mód.

Az autóval közlekedőket érinti, hogy a tér melletti szervizutat – ma zsákutca – megtartják, ott több parkolóhelyet alakítanának ki. Kerékpártárolókat is terveznek a parkba, ahonnan gyalogosan könnyedén megközelíthető a belváros.

Az új, modern fogadóépület – egyelőre látványterven

A parkon belül pedig olyan úthálózatot hoznának létre, amely elsősorban a pihenőknek kedvez, de az átmenő forgalmat sem akadályozná.

A térnek a Sörház, valamint a Petőfi Sándor utca felőli oldalát körülbelül 80 centiméteres, egyméteres támfalakkal emelnék meg, hogy a közlekedés zaját valamennyire kizárják a parkból. A teknőszerű kialakítás valamivel intimebb környezetet ad. A park bútorai letisztult, modern vonalvezetésűek lennének, illeszkedve a környezethez és a 21. századi igényekhez. Középen a Romkert-bejárathoz – egyfajta átvezetőként – kettős sétánnyal és fasorral invitálnák a látogatókat, mellettük felnőtteknek szánt fitneszeszközök is lennének.

A helyszín a 20. század közepéig, vagyis az autóbusz- pályaudvar megépüléséig alapvetően zöldségeskertként funkcionált, most kicsit visszakap a régi funkciójából. A kertépítészeti koncepcióban megjelenítenék a régmúltat, ágyásokat hoznának létre gyógynövényekkel, akár fűszernövényekkel is. Szeretnék A szórakozóhely épülete alatt is áthúzódó borostyánkőút szintén fókuszba kerülne – ezt figyelemfelkeltő kertészeti elemekkel oldanák meg. A mostani szervizút alatt húzódott az egykori városfal, de azt a parkolóhelyek miatt nem tudják megjeleníteni.

A tér a város egyik legnagyobb régészeti lelőhelye mellett és fölött fekszik, az esetleges ásatásokról már egyeztettek a szakértőkkel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában