Egy, megérett a meggy

2018.06.15. 11:30

Szedd magad! – Roskadoznak a fák a sok friss gyümölcstől

Varga József és felesége az unokájukkal, Viviennel vödörbe szedte a meggyet, cseresznyét. A szedd magad akcióban a két kezünkkel gyűjthetjük be a friss fogyasztásra és rétesbe való gyümölcsöt – szabadidős programnak sem utolsó a meggyszüret.

Tóth Kata

FOTÓ: UNGER TAMÁS

 

FOTÓ: UNGER TAMÁS

Műanyag vödrökkel, rekeszekkel, kosarakkal felszerelkezett emberek érkeztek szerdán reggel a csényei meggyesbe. Félő volt, hogy újra esni fog az eső. Volt, aki csak zacskót hozott, abba gyűjtött a roskadozó fák terméséből – a meggyen kívül bordóra érett cseresznyét is találtunk. Hétfőn nyitott a „szedd magad”, két hét mindössze a szezon, a legtöbben visszajárnak, és van, aki egy héten többször is „benéz”, ezt tapasztaltuk.

Elöljáróban a jó tanács: aki meggyet szed, fütyüljön, különben nem telik meg a vödör.

És tényleg: nem lehet betelni a mézízű meggyel. Így volt ezzel a sárvári Biró Márta is, akit régebben a barátnői vittek ki kocsival, ők most nem értek rá, így a nyugdíjas asszony egyedül biciklizett ki a meggyesbe. Mint mondta, minden évben megy, a héten egyszer már szedett hét kilót: lekvárnak, kompótnak, gyümölcslevesnek.

Hamar megy a szedés

Az ikervári Varga József és felesége az unokájukkal, Viviennel fél 9-re már két vödröt megtöltött a gyümölccsel, 15 kilót, azt mondták, ez kevés a korábbi mennyiségekhez képest: előfordult, hogy mázsányit vittek haza. Dicsérték a minőséget, és igyekeztek minél többet szedni.

Rovó Ferencné és Kovács Tiborné hétfőn összesen 18 kiló meggyet
vitt haza. Lefagyasztják, lecukrozzák Fotó: Unger Tamás

Idén nem volt rügy- és virágkárosodás

 

Későn lett tél, enyhe volt a január, és mivel a meggy később virágzik, mint a barack vagy a mandula, idén nem volt rügy- és virágkárosodás. Tavalyhoz és tavalyelőtthöz képest a fagy sem pusztított, tudtuk meg Tóth Georginától, a nyolc hektáron található meggyes tulajdonosától. Szerinte az ország és a régió is szerencsés az április végi, május eleji időszak időjárása szempontjából. A száraz, meleg áprilist csapadékos május követte, jó időben, jókor érkezett az eső, ez megalapozta a megfelelő gyümölcsméretet. Az áprilisi melegnek köszönhetően soha még ilyen korán nem nyitott ki a „szedd magad” Csényében: a mozgalomnak régre visszanyúló hagyományai vannak, náluk ez már a nyolcadik szezon. A napokban Érdi bőtermő fajtát lehet szedni a füvesített, szinte parkjelleggel gondozott sorközökön, de aki magasabbról, vagy konkrétan egy fáról akar szedni, azt is megteheti létráról – nekünk úgy tűnt, ebben a gyümölcsösben van az ország legtöbb lomisoktól beszerzett medencelétrája. Attól nem kell tartani, hogy elfogy a meggy, mert amint leérik az érdi, átfedésben a hétvégére jó lesz az Újfehértói fürtös és a Debreceni bőtermő. A kis kocsikra 50-70 kiló meggy fér el edényestül, nem utolsó szempont, hogy a gyerekeknek jó játék, hogy felülhetnek rájuk, húzhatják őket. A bejáratnál mérik le az edényt, visszafelé kell bemondani, mennyi volt a súlya, igaz, a pénztáros ránézésre, öt deka pontossággal meg tudja mondani, melyik edénynek mennyi a súlya, árulta el Georgina.

Megtudtuk még, hogy a gyümölcsöt, ami a fán marad, a szedd magad akció után csonthéjas-rázógép takarítja be. Úgy tűnik, a meggy nem inflálódik: öt éve változatlan áron, 300 forintért szedhető, szemben a bolti majdnem dupla árral. A tulajdonos azt mondja: ugyan még nincs vége az iskolai tanévnek, de várják a fiatalokat is, akiket az áruházláncok leszoktattak az eltevésről, pedig szabadidős programnak is jó a szedés és a befőzés is. Fagyasztóládája majdnem mindenkinek van, amelyben néhány kilónyi meggy egészen biztosan elfér, de meggylekvárt sem nehéz főzni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában