A hideg időjárás miatt késett a szezon két hetet

2019.07.17. 14:00

Már magyar dinnye is kapható! – A dömping még nem kezdődött el

A zöldségesek polcain már megjelent a magyar dinnye, az igazi kirakodóárusokra viszont még a legtöbb helyen várni kell. A napokban kezdődött a hazai szezon.

Lakosi Gabriella

Némethné Szatmári Éva szerint még idő kell a tökéletes gyümölcshöz. A kereskedő szívesen felvágja a vevőknek a dinnyét, szerinte így is ki lehet választani a tökéletes darabot

Fotó: Horváth Balázs

Az árak széles skálán mozognak, 300–400 forint között kapható a gyümölcs kilója.

Ráczer Géza azt mondja, az ő standján kapható magyar dinnye 99 százalékban tökéletes, de a Görögországból származó áru is kiemelkedően jó volt idén. Nála hétfő óta kapható hazai termés. Aki ott vásárol, az megkóstolhatja az árut. Régebben ugyanis ha valaki nem volt elégedett, visszacserélte a gyümölcsöt, de ezzel sokan visszaéltek.

Szerinte a kopogtatás és egyéb házi módszerek nem vezetnek eredményre. Ráadásul mindenkinek más az ízlése – fogalmaz. Példaként említi, amikor egy pár összeveszett azon, hogy finom-e a gyümölcs. Egyikük ehetetlennek tartotta, a másik állította, hogy ilyen finomat még életében nem evett. Ráczer Géza szerint biztosra csak kóstolás után mehetünk.

Némethné Szatmári Éva is szívesen felvágja a vevőknek a dinnyét, ő viszont hisz abban, hogy enélkül is ki lehet választani a tökéletes darabot. A kopogtatásról ugyanakkor neki sincs jó véleménye. Állítja: azt kell figyelni, hogy a kacs száraz-e. Kell lennie a héjon egy nagyobb sárga foltnak és néhány apró repedésnek. Ha nem túl szép külsőleg, kicsit megviselt a gyümölcs, akkor a legjobb az íze – mondja. Hozzá is most érkezett hazai termés, szerinte vannak még éretlenebb darabok és a héja is vastagabb, mint a délről hozott társainak. Az elején tartunk a szezonnak, pár nap, esetleg egy hét múlva lesz az igazi a dinnye. Kereslet viszont már van, de ez még nem az igazi.

Némethné Szatmári Éva szerint még idő kell a tökéletes gyümölcshöz. A kereskedő szívesen felvágja a vevőknek a dinnyét, szerinte így is ki lehet választani a tökéletes darabot
Fotó: Horváth Balázs

Koncz György boltjában már régóta keresték a vásárlók a magyar árut. A kereskedőtől megtudjuk, a hideg idő miatt késett a szezon, körülbelül két hetet. Viszont így valószínűleg tovább élvezhetjük majd a nyári gyümölcsöt, hiszen kitolódik az érési időszak.

Az árakról kifejti: – Most vannak a legmagasabban, néhány hét múlva már sokkal olcsóbb lesz a dinnye. – Az ő boltjában amúgy sok vevő kifejezetten magyar gyümölcsöt szeretne, és hajlandóak is kifizetni érte az esetleg kicsit magasabb összeget. Szerinte is jó minőségű az idei termés, nem lehet okunk panaszra.

Ottjártunkkor Nagyné Vígvári Ágnes éppen egy szépen pirosló fél dinnyével indult hazafelé. A férjével naponta esznek ebben az időszakban, csak úgy magában, amíg tart a szezonja. Általában a férfi szerzi be a zöldségestől, de most őt küldte maga helyett. Nem ért a dinnye­választáshoz, most külső alapján választott.

A zöldségesek szerint jó szezon elé nézünk – annak ellenére, hogy az előrejelzések szerint akár 10-15 százalékkal kevesebb görögdinnye teremhet idén. Az MTI azt írja, a tavalyi, rendkívül alacsony termelői árak miatt sok gazda hagyott fel a termesztéssel. A kereslet nagy mértékben függ az időjárástól, a gyümölcsből a kánikulában fogy a legtöbb. A belföldi fogyasztás évente 140 ezer tonna, fejenként 14-15 kilogramm, ebből 1-1,5 kilo­gramm görög és spanyol import áru, a többi viszon hazai.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában