dr. Máhr Tivadar

2019.08.23. 07:00

Erős alap itt a turizmus

Sárvár évek óta őrzi helyét a leglátogatottabb települések top 10-es hazai listáján.

Pajor András

Máhr Tivadar szerint fontosak a fejlesztések: például a Zene Házát nemcsak a sárváriak, hanem a látogatók is élvezik Fotó: PÁS

– Ha a számok mögé nézünk, akkor az is kiderül, hogy a szállóvendégek nemcsak hosszabb ideig tartózkodnak Sárváron, de egyre többet is költenek – értékelte a nemrég nyilvánosságra hozott végleges elmúlt évi adatokat dr. Máhr Tivadar, Sárvár alpolgármestere. Aki nemrég vette át doktori oklevelét a Pannon Egyetemen, ahol tudományos értekezése az innovációkutatáshoz kapcsolódott.

Egy-egy turisztikai év sikerességének mércéjeként a szakemberek a településen eltöltött vendégéjszakák számát emlegetik a leggyakrabban. Ez Sárváron az elmúlt években 500-550 ezer körül mozgott. Máhr Tivadar azonban rámutatott, más statisztikai mutatókat is érdemes megvizsgálni, illetve fontos, hogy a versenytársakhoz képest is figyeljék, értékeljék az adatokat.

– Az egy vendégre jutó bruttó szállásdíj, valamint egy szoba átlagára Sárváron az egyik legmagasabb. Az ide utazók szívesen költenek, aminek azonnali kihatása van természetesen a városban lévő szolgáltatókra, vendéglátóhelyekre is – fejtette ki az alpolgármester.

Közel két és fél milliárd forint volt a kereskedelmi szálláshelyek vendéglátásból származó bruttó árbevétele 2018-ban, ami azt mutatja, hogy a település halad előre. Sárvár esetében a turizmus egybeforr a város életével. A turisztikai beruházások pedig a városlakók érdekeit is szolgálják.

Máhr Tivadar szerint fontosak a fejlesztések: például a Zene Házát
nemcsak a sárváriak, hanem a látogatók is élvezik Fotó: PÁS

– Abból adódóan, hogy a fürdőhely nem a helységtől izolálva, elszigetelve működik, hanem a turisták a városközpontban élnek-mozognak, vannak olyan fejlesztéseink, amelyek eredendően nem turisztikai jellegűek, de mégiscsak vannak turisztikai kihatásaik. Ilyen projektek a közterek felújításai vagy a megépült Zene Háza. Ezekre egyrészt igaz, hogy turisztikai beruházások, másrészt ugyanakkor a városlakók érdekeit is szolgálják – mondta az idegenforgalmi beruházásokról a sárvári városvezető.

A turizmusnak köszönhetően az önkormányzat idegenforgalmi adóbevétele is jelentős. Öt esztendő alatt nagyságrendileg 1 milliárd forintot tett ki.

– Ez a tétel a költségvetés fontos részét alkotja, hozzájárul a város további fejlődéséhez – összegezte a turizmus és a városműködés szoros szálait dr. Máhr Tivadar alpolgármester.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában