Breaking! – Mégsem lehet Molnár Miklós a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója? (frissítve)

Bár sokan tényként kezelték, rendeleti akadálya lehet annak, hogy Molnár Miklós a Vasivíz Zrt. vezérigazgatója lehessen. Értesüléseink szerint megválasztása esetén veszélybe kerülhet a Vasivíz Zrt. víziközmű-szolgáltatói engedélye is.

Vas Népe

Elzárják a vízcsapot? A városházi döntéshozókon múlik, hogy elveszti-e víziközmű-szolgáltató engedélyét a vasi cég. Amennyiben igen, a társaság állami felügyelet alá fog kerülni és beolvad a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt-be

Fotó: VN-Archív/Unger Tamás

Mint arról korábban beszámoltunk, a szombathelyi közgyűlés október 31-ei ülésén zárt ajtók mögött hozott határozatot arról, hogy kezdeményezi a Vasivíz Zrt. vezérigazgatói posztjáról dr. Kohuth Viktor visszahívását, és helyette Molnár Miklós korábbi alpolgármester megválasztását támogatja.

Információink szerint azonban törvényi akadálya lehet annak, hogy Molnár Miklós elfoglalja a megyei vízszolgáltató vezérigazgatói székét.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az, ami országosan – így a Vasivíz Zrt. esetében is – folyamatosan ellenőrzi a víziközmű-szolgáltatói engedélyhez kapcsolódó jogszabályi előírások betartását. A szolgáltatásról szóló 2011. évi törvény egyes rendelkezéseinek végrehajtását még 2013-ban kormányrendeletben szabályozták.

Ennek egyik pontja szerint a MEKH az engedélyezési eljárás során vizsgálja azt is, hogy a víziközmű-szolgáltató vezetőjének víziközmű-szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalata eléri az öt évet. Úgy tudjuk, hiába az új városvezetés politikai akarata, ez az a jogszabályi pont, ami miatt nem választható meg Molnár Miklós a Vasivíz Zrt. vezérigazgatójának.

Információink szerint a városházán már két napja tudnak az esetleges jogi hercehurcáról. Kérdés az, hogy a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal rendben találja-e a vezetőváltást?
Fotó: VN-Archív/Unger Tamás

 

 

Értesüléseink szerint a Vasivíz Zrt. szolgáltatói és egyben működési engedélye is veszélybe kerül, és a társaság teljesen ellehetetlenül, amennyiben a kormányrendeletben rögzített személyi feltételeknek nem felel meg a víziközmű-szolgáltató cég.

Elgondolkodtató az is, hogy ha a MEKH visszavonja a Vasivíz Zrt. víziközmű-szolgáltatói tevékenységére vonatkozó engedélyt, akkor az tív évig nem szerezhető vissza. Komoly felelőssége van tehát a szombathelyi önkormányzatnak, mint többségi tulajdonosnak abban, hogy olyan személyt javasoljon a Vas megyei cég élére, aki a törvényi és rendeleti kritériumoknak megfelel.

Ellenkező esetben a társaság könnyen állami felügyelet alá kerül, és beolvad a Dunántúli Regionális Vízmű Zrt-be.

Frissítés:

Információink szerint a szombathelyi városvezetés már tegnap értesült arról, hogy gond lehet Molnár Miklós vezérigazgatói kinevezésével.

Jogi állásfoglalásuk szerint azonban az említett ötéves szakmai tapasztalat nem lehet akadály, miután a kormányrendeletben a megfogalmazás szerint a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal az engedélyezési eljárásban vizsgálja, hogy „a kérelmezőnek (Vasivíz Zrt. – a szerk) a munka törvénykönyvéről szóló törvény szerinti vezetője és annak helyettesei: a víziközmű szolgáltatásban szerzett szakmai tapasztalatuk időtartama eléri-e az öt évet.”

Ezt értelmezhetjük úgy, hogy Molnár Miklós leendő helyetteseinek szakmai tapasztalatával a Vasivíz Zrt. megfelel a kormányrendeletben leírtaknak. Kérdés csupán az: kik lennének Molnár Miklós helyettesei és az új baloldali városvezetés így is meglépi-e a vezetőváltást.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában