Ingázók: ez vár rájuk a magyar-osztrák határátkelőknél

Rövid várakozási idővel kell számolni most a bucsui határátkelőnél és igazolást kell majd bemutatniuk az ingázóknak – ezt jelentette egyik olvasónk, aki ma délután tért haza Ausztriából.

Vas Népe

Frissítés:

https://www.vaol.hu/kozelet/helyi-kozelet/mire-szamitsanak-az-ingazok-a-vas-nepe-kerdesere-valaszolt-az-operativ-torzs-3876168/

Az országos tisztifőorvos a járványügyi helyzetre figyelemmel normatív határozatot adott ki még csütörtök este – olvasható a koronavirus.gov.hu-n.

A határozat kapcsán az ausztriai ingázók kérdései árasztották el a közösségi médiát. Hiszen a határozatban többek között az is szerepel, hogy kötelezik a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárokat, hogy a Magyarország területére történő belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, melynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek.

Egy olvasónk, aki 15 óra körül ért át a bucsui határátkelőn, megkérdezte a határon dolgozó rendőröket, hogy mire számíthat. Neki azt mondták, hogy biztosított lesz a munkába járás, de szigorúbb feltételek lesznek, és egy igazolást is be kell majd mutatni a határon, amelyet a munkáltató állít ki. Nem lesz elég a bejelentőpapír.

Fotók: Kalmár Martin

Egy másik olvasónktól úgy tudjuk, hogy a kőszegi határátkelőnél lassabban halad a forgalom. Olvasónk azt a tájékoztatást kapta, hogy be kell mutatni egy munkáltatói igazolást, a magyar lakcímkártyát és személyi igazolványt is. Az osztrák oldalon is kiengedik az ingázókat. Olvasónk úgy értesült, hogy ott lázat mérhetnek.

A határozat egyébként megtiltja:

- a nemzetközi személyszállítást végző vasúti jármű, autóbusz, valamint polgári légijármű Magyarország területére történő belépését,

- a külföldről érkező nem magyar állampolgárok személyforgalomban Magyarország területére történő belépését,

- a felsőoktatási intézmények hallgatók által történő látogatását.

A határozat kötelezi a külföldről Magyarország területére belépő magyar állampolgárokat, hogy a Magyarország területére történő belépéskor vessék alá magukat egészségügyi vizsgálatnak, melynek eredményétől függően különböző típusú karanténba kerülnek.

A határozat lehetővé teszi a humanitárius folyosó nyitva tartását az áthaladó külföldi magánszemélyeknek.

A határozat a rendőrséget a fenti feladatok végrehajtásában való közreműködésre kéri fel.

A határozat azonnal végrehajtható- írták a tájékoztató oldalon.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában